IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията - уникални възможности за компаниите със стабилни финанси

Само за две години компаниите с добри позиции може да постигнат успех, равняващ се на десетилетия, смятат анализатори

17:15 | 10.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рецесията - уникални възможности за компаниите със стабилни финанси

Фондовите пазари, както и бизнес доверието претърпяха крах. Много от световните банки технически са изпаднали в несъстоятелност. Никой в управлението днес няма опит за справяне с такава криза, както и никой в правителството и в научните среди няма представа колко тежка и колко продължителна ще бъде кризата. Това пише, цитиран от в. Таймс, Марк Томас, директор Стратегии и маркетинг в консултантската компания PA Consulting Group и автор на книгата “Да оцелееш и просперираш по време на икономическа криза”.

Въпреки тази несигурност е възможно да се направят няколко извода за евентуалния ефект от кризата и реакцията, която се очаква от бизнес лидерите. Накратко тази рецесия е различна по своята същност и степен от тези, на които сме били свидетели досега, и в повечето сектори ще видим мащабни преструктурирания, след които ще останат печеливши и губещи и малко между тях. Затова наричаме това двуполюсен свят.

В основата на проблема стои кризата на финансовите пазари. За в бъдеще кредитният ресурс ще бъде много по-оскъден. За бизнеса това създава двоен проблем: търсенето се понижава, докато в същото време финансирането пресъхва. Потреблението вече се понижи и на практика всички сектори ще бъдат засегнати.

В повечето сектори има значителен брой компании, чиято ликвидност е под въпрос. Секторите, които са изложени в най-голяма степен на волатилност на търсенето, като търговията, имотите и производството, са тези, които са поели най-големите дългове. Тези компании ги очакват тежки времена и много от тях няма да оцелеят.

От друга страна за компаниите със стабилни финанси рецесията предлага уникални възможности: цените на акциите на отслабналите конкуренти ще се понижат до такива нива, че те ще станат привлекателни цели за придобиване. Освен това може да им се наложи да продадат “перлите” в своята корона, за да привлекат средства или може просто да изчезнат и да понижат пренаситеността, която се вижда в толкова много сектори. За всеки, разполагащ с капитал и кураж да ги придобие, на разположение ще се появят висококачествени активи на много изгодни цени. Само за две години компаниите с добри позиции може да постигнат успех, равняващ се на десетилетия. Въпросът е как да бъдем едни от печелившите. „Аз смятам, че за това има четири стъпки“, пише Томас.

На първо място увеличете своята ликвидност. Начертайте профил на матуритета на вашите дългове, оценете оптималното ниво необходим ливъридж според най-консервативния сценарий, ако е необходимо привлечете нов капитал, макар и на висока цена, продайте активи или дейности и натрупайте капитал, докато сте сигурни, че сте си осигурили оцеляването.

На второ място адаптирайте бизнеса си с фокус към печелившите дейности. Определете за кои дейности си струва да се борите да останат; излезте от непривлекателните.

Трето – оптимизирайте дейността си. Уверете се, че управлението ви на риска е базирано изцяло на условията на бизнес в криза, намалете разходите, помислете за аутсорсинг и преструктуриране. Накрая, възползвайте се от възможностите, които кризата предлага. Изучете динамиката на вашия сектор, отделете печелившите от губещите и идентифицирайте крайна цел, след която вашият бизнес ще излезе по-силен. Въпреки че тази рецесия ще бъде изключително сериозна тя ще бъде биполярна. За тези, които са добре позиционирани, съществуват огромни възможности, но компаниите трябва да действат бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още