IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът на XXI век - водата

За разлика от петрола водата няма съществуващ, нито пък потенциален (за момента) заместител и има всички характеристики да стане ценна инвестиция

08:07 | 28.08.08 г.
Петролът на XXI век - водата

Водата е навсякъде. Кой би искал да инвестира в нещо, което има толкова голямо предлагане, и трябва ли да отдаваме такова значение на водата?

Тези въпроси биха били актуални през миналия век, но все повече изглежда, че който си ги задава през 21 век прави голяма грешка. За последните 5 години индексът на Stanford Washington Research Group, включващ 20-те най-големи „водни“ акции в света, е реализирал възвръщаемост от 131 на сто. За същия период индексът на най-големите 500 компании в САЩ – S&P 500, е реализирал възвръщаемост от едва 24,5 на сто.

Водата е наистина навсякъде, но по-малко от 2 на сто от цялата вода на земята е питейна, а растящото население, и особено това в развиващите се големи страни като Китай и Индия, консумира вода с плашещи темпове.

Както петролът, така и водата са незаменими за световната икономика. За разлика от петрола обаче водата няма съществуващ, нито пък потенциален (за момента) заместител. Но изглежда до такава степен възприемаме като даденост този ценен ресурс, че напълно сме забравили за него. Тепърва ще бъдем свидетели на създаването на състояния чрез инвестиране в компании, които по някакъв начин са свързани с водата.

Според доклад на инвестиционна банка Goldman Sachs, цитиран в The Economist, световното потребление на вода се удвоява на всеки 20 години. Ако това ниво но потребление се задържи, водните запаси скоро ще намалеят значително, така че огромни райони ще останат без достъп до чиста вода.

Водата изглежда има всички характеристики да се превърне в ценна инвестиция.

Поради глобалното затопляне, влажността на почвите намалява, което води до намаляване на нивата и затрудняване на достъпа до питейна вода в света.

Предвид положителния прираст на населението в света, изглежда невъзможно в бъдеще потреблението на вода да намалее. В Китай например все по-голяма част от населението се урбанизира и, премествайки се в градовете, започва да консумира много повече вода, отколкото в селските райони. Цели градове в Китай са изоставени поради трудния достъп до чиста вода.

Според доклад на ООН Китай е една от 13-те страни с най-ниско количество чиста вода на глава от населението. По-малко от 15 на сто от населението на страната (1,3 млрд. души) имат достъп до чиста вода. Ако степента на урбанизация на населението продължи, този дял ще намалее. Според списанието New Scientist всяка година 30 кубични километра вода повече се изпомпват от подпочвените води, отколкото се възстановяват от валежите.

Урбанизацията, особено в бедните страни, има и друг негативен ефект върху водните запаси.
Замърсяването на естествените водоизточници в близост до големите градове се влошава значително с увеличаването на населението. Според Световната банка около 90 на сто от реките в Китай близо до големите градове са силно замърсени и следователно не могат да се използват като източници на питейна вода.

Освен като питеен източник, водата е нужна и почти във всяка сфера на икономическия живот. Само компаниите Nestlе, Unilever, Coca-Cola, Anheuser-Busch и Danone консумират 575 млрд. литра вода всяка година. Това количество е достатъчно да задоволи дневните питейни нужди на цялото население на земята.

Земеделието е друг отрасъл, който консумира все повече и повече вода. Засяването на реколти, използвани и за биогорива, напоследък пък увеличи значително потреблението на напоителни води.

25 на сто от потреблението на вода в Силициевата долина в Калифорния пък се дължи на производството на компютърни чипове. За производството само на един полупроводник с дължина 20 см са нужни 13 куб. м вода.

Производството на енергия е друг сектор, който не може да функционира без вода. Смята се, че около 40 на сто от прясната вода от водоемите в САЩ се използва за изстудяване на генератори на електричество.

Високите цени на петрола в последно време пък направиха рентабилно извличането на петрол от катранни пясъци. Освен че производството на петрол от пясъците е скъпо, то е и много водоемко. Около 5 литра вода са нужни за производството на един литър петрол.

Как обаче да инвестираме във вода?

За момента най-добрият начин е да се закупуват акции от компании, свързани с изпомпването и пречистването на питейна вода. Pentair Inc. например има продажби в размер на 3 млрд. долара за миналата година и е водещ производител на водни помпи и водни компоненти в САЩ. Друга подобна компания е Watts Water Technologies Inc., която генерира около 30 на сто от продажбите си в Европа и Китай.

Инвестициите във водни компании са особено атрактивни, когато са в развиващите се страни. Такава е бразилската Companhia de Saneamento Basico do Estado de Sao Paulo - най-голямата компания за водни комунални услуги в Южна Америка. За миналата година печалбата на групата скочи с цели 69 на сто.

Компания, която се занимава изключително с пречистване на вода, е сингапурската Sinomem Technology. Sinomen би трябвало да получи значителен дял от 125-те млрд. долара, отделени от китайското правителство за пречистване на водата и подобряване на водната инфраструктура в страната.

Разбира се, безрискови инвестиции няма. Много от тези акции получиха голямо внимание през последните години и спекулативното купуване покачи цената им значително. Много производители на водни компоненти и пречистватели на вода реализираха двуцифрена годишна възвръщаемост. Въпреки че секторът изглежда перспективен, трудно е да се определи дали очакванията за бъдещите печалби не са вече факторирани в цените на акциите.

Друг потенциален риск за сектора е и фактът, че много от компаниите, свързани с водата, са държавно регулирани и като такива правителството често фиксира печалбите им съвсем малко над разходите на дружествата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още