IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спортната академия начело по заплати на университетски преподаватели

Единствено Минногеоложкият университет и УНСС отделят от личните средства на висшето училище за увеличение на работните заплати

11:45 | 26.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Спортната академия начело по заплати на университетски преподаватели

Средната работна заплата в Националната спортна академия (НСА) е 1127 лева, а в Икономическия университет във Варна - 1069 лева. Това съобщи председателят на Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" Лиляна Вълчева, цитирана от БТА.

В Университета за национално и световно стопанство (УНСС) средната заплата е 986 лева, което поставя това висше училище на трето място в класацията за най-добре платени университетски преподаватели, добави тя.

Единствено Минногеоложкият университет и УНСС отделят от личните средства на висшето училище, съответно 60 и 50 на сто, за увеличение на работните заплати, допълни Вълчева.

За последните четири години общо 6000 научни сътрудници са напуснали системата на висшето образование поради ниското заплащане, отбеляза още тя. 

Към момента средният норматив за държавна издръжка на един студент е 890 лева. По думите на Вълчева за 8000 студенти през миналата година не е осигурена държавна издръжка и те са субсидирани от таксите на останалите студенти в университетите.

Очаква се през 2008-2009 г. техният брой да достигне 10-12 хиляди. Синдикатът ще подпише споразумение с Главната инспекция по труда за проверка на колективните трудови договори в университетите, уточни Вълчева.

На въпрос за очакваните съкращения в БАН тя отговори, че административно-техническият персонал (около 4500 души) няма да бъде съкращаван. Той ще бъде пренасочен към европроекти и ще бъде намален чрез пенсиониране и закриване на щата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още