IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от посещение на Общо събрание на акционерите

Почти винаги на Общо събрание се казват неща, които не достигат до широката публика

09:08 | 14.01.08 г.
Ползите от посещение на Общо събрание на акционерите
По-голямата информираност е основната полза за акционерите, посещаващи Общите събрания на дружествата (ОСА). Това е така, защото няма друга възможност за пряк досег на обикновените акционери до мениджмънта му. Нещо повече, на Общо събрание често се изнасят детайли за дейността на съответната компания, които са ключови за оценка на конкурентноспобността и амбициите й и които понякога не намират отражение другаде.

Въпреки че събранията започват „сухо“, по предварително определен ред, в края на събранието има възможност за задаване на въпроси, като тази възможност е нормативно определена. Отговорите обаче не се публикуват. Много рядка практика, под 1% от случаите, е публикуването на стенограми от Общо събрание, които пресъздават въпросите и отговорите 1:1. Добрите мажоритари отговарят на въпросите до изчерпването им, докато други пропускат точка „Разни“.

Втора група ценна допълнителна информация се получава преди или след Общото събрание, в неформални разговори с мениджмънта и служителите на дружеството. Често основният акционер е горд с постиженията си и е словоохотлив. Или напротив, определяните за лоши мажоритари избягват досег с обикновените акционери.

Трета група ценна информация, недостъпна за неприсъстващите на събранието акционери, е кой с колко акции гласува. Можете да разберете кои са по-големите акционери и от какъв тип са малките - от масовата приватизация или преобладават спекуланти.

За да се възползвате в пълна степен от събранието, добре е да приготвите въпроси към мажоритаря, мениджърите, директора за връзки с инвеститорите (ДВИ) и другите миноритарни акционери, които е хубаво да разделите на фондове и други. Можете да обмените идеи за дружеството с представителите на фондовете и другите спекуланти.

Информацията, получена на събранието, ще ви помогне да придобиете по-голяма увереност в инвестицията си или, в зависимост от чутото и видяното, да промените отношението си спрямо нея. Ако посещавате често събрания, ще можете да сравнявате отношението на различните дружества към малките акционери.

В краен случай, ако на Общо събрание на акционерите според вас се случи нещо незаконно, можете да обжалвате решенията му в законоустановения срок.

Можете да погледнете на посещението на Общо събрание и като повод за пътуване и съчетаване на полезното с приятното. По закон Общите събрания се провеждат в седалищата на дружествата. Сезонът на редовните годишни събрания е през пролетта, между март и юни, а крайният срок за публичните дружества е 30 юни. Извънредни събрания се провеждат през цялата година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още