IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

XETRA дава сегментиране, милиони инвеститори и възможност за къси продажби

Ще има нов тип поръчка "айсберг", стоп поръчки, ще се улесни и въвеждането на къси продажби

11:30 | 19.11.07 г.
XETRA дава сегментиране, милиони инвеститори и възможност за къси продажби

Търговската платформа XETRA, която предстои да бъде въведена на БФБ-София, ще даде много възможности на инвеститорите, сред които нови типове поръчки, сегментиране на акциите по различни критерии и достъп до чуждестранни пазари, става ясно от информационните материали към платформата, представени от БФБ-София.

Сред основните разлики между платформата на Deutsche Boerse - Xetra Release 7.1, и сега използваната от БФБ-София - RTS, е възможността за сегментиране по страна на произход, ликвидност и принадлежност към индекс.

Друга разлика е наличието на поръчки тип "aйсберг", стоп поръчки и множество аукциони. Очаква се платформата да се използва за търговия на БФБ-София от средата на 2008 г. по силата на сключеното рамково споразумение между Deutsche Boerse и БФБ-София.

Едно от най-важните нововъведения е разделението на акциите по страна на произход, което е и основното изискване за новата платформа - интеграция с другите пазари. Вероятно, за да се възползва от тази опция, БФБ-София ще трябва да удължи търговската сесия. Милиони инвеститори ще имат достъп до българската борса и трябва да се създадат условия на минимални неудобства за тях.

След като платформата е една и съща, основната пречка за чуждестранните инвеститори отпада. Неудобство би било например да имат в портфейла български акции, които се търгуват до 13:00 ч. централно европейско време, в 15:00 ч. да има аукцион и германският инвеститор да иска да продаде именно българските си акции след покупката, но да не може. Например ако акциите на най-ликвидното българско дружество за последната година - Химимпорт, се търгуваха само от 9:30 ч. до 10:30 ч. едва ли щяха да са най-ликвидните акции.

Обикновено във всеки часови пояс търгуват помежду си определени местни инвеститори, като въвеждат оферти към вече въведените от търгуващите в другите часови зони оферти.

Освен от немската борса, платформата на Deutsche Borse – Xetra, се ползва от Ирландската фондова борса, Виенската фондова борса, борсата в Шанхай и Европейската енергийна борса. В информационния меморандум за Xetra Release 7.1 е записано, че търговията се осъществява между 9 и 17:30 ч. централно европейско време.

В момента България в очите на европейските инвеститори вероятно е "балканската страна, която работи до обедната ни почивка". Борсовата сесия у нас не се засича с американския работен ден, започващ около 16 ч. българско време. Дори само заради големите за българските мащаби американски фондове Джулиъс Беър и Грамърси е хубаво да се даде поне 1 час време за търговия на американците и цял следобед за европейците.

Основен проблем от дългата сесия ще е забавянето на отчетите за търговската сесия, което ще затрудни пенсионните и договорни фондове, но е възможно, както фиксингът на ЕЦБ за валутите се фиксира в 13:00 ч. централно европейско време, подобен подход да има и при акциите.

Сегашната търговска система RTS, както и визуализацията COBOS не съдържат филтър по индексна принадлежност или по ликвидност, докато XETRA има тази функция.

По този начин участието в индекс на БФБ-София ще увеличи вниманието върху компанията, което и досега не беше малко, изразявайки се в по-голям медиен интерес, участие в индексния фонд на ABN AMRO (за компании от SOFIX), индексни договорни фондове и портфейли от доверително управление, копиращи индексите.

Мнението на екперти е, че COBOS вероятно ще бъде запазен, доколкото той визуализира функции на системата и ги доставя на крайни потребители, сред които индивидуални инвеститори, договорни и пенсионни фондове.

Максималната валидност на поръчките ще бъде удължена до 90 дни (Т+89 дни) спрямо сегашната максимална валидност от 14 работни дни.

Ще има възможност за стоп поръчки (стоп купува и стоп продава). Те ще бъдат стоп пазарна и стоп лимитирана, като при първата при достигане на определено ниво, ще се активира пазарна поръчка, а при втората ще се активира лимитирана поръчка.

Нова поръчка ще е и поръчката тип "айсберг". Предназначението на поръчките тип "айсберг" е да дадат на участниците възможност да въвеждат големи поръчки в системата, без да разкриват пълния им обем пред пазара. Поръчката тип айсберг се характеризира със задължителен лимит, общ обем и върхов (пиков) обем. Общият и върховият обем трябва да са стандартни партиди. Върховият обем (върхът) е видимата част от "айсберга" и се въвежда в системата с оригиналния момент на въвеждане на поръчката. При модела на непрекъсната търговия, когато върхът бъде изпълнен изцяло, но все още остава скрит обем, в системата се въвежда нов върхов обем с нов момент на въвеждане. При аукционната търговия поръчките тип "айсберг" участват с пълния им обем. За всеки търговски сегмент се определят минимални върхови и общи обеми.

Последният въведен връх в системата с поръчки може да бъде по-малък от определения обем за върха. Поръчките тип "айсберг" не се обозначават като такива в системата. Те са валидни само за текущия ден на търговия (валидни за деня). За поръчките тип "айсберг" не могат да се определят допълнителни условия за изпълнение и ограничения за търгуване.

Има възможност и за пакетни поръчки "всичко или нищо", които бяха забранени на нашия пазар преди години, защото офертите на миноритарните акционери бяха подминавани от офертите на мажоритарните инвеститори.

Комисията за финансов надзор отдавна е приела наредба за късите продажби и маржин сделките. Все още не е готова организацията, осигуряваща заемодатели на ценни книжа (обикновено дългосрочни инвеститори, като институционални инвеститори, мажоритарни собственици и др.) и по този начин даваща възможност за някой инвеститори да заемат акции и да ги продават без да ги притежават. Съответно заемодателите получават лихва, а заемополучателите плащат лихва за периода на заема.

Наличието на стоп поръчки (купува и продава) ще услесни въвеждането на късите продажби и маржин сделките, защото чрез тях брокерът ще продава/купува автоматично книжата на инвеститора, когато паричните му средства паднат до определена критична граница.

Търговията ще протича както досега - с предварителна фаза (въвеждане и отмяна на поръчки), фаза на търговия и последваща фаза, в която както досега ще могат да се въвеждат и отменят оферти, но сделки няма да се сключват.

Има възможност за много аукциони - преди сесията, по време на нея, с приключването й или след приключването й. В някой от аукционите участват и поръчките по дадената емисия въведени в предишните дни, а при някой тези оферти не участват.

Повече за системата XETRA можете да видите във файловете, приготвени от екип на БФБ-София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още