IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приличат ли си китайската и японската валута

Властите в двете държави прибягват до сходни средства за извличане на изгода от външната търговия

16:22 | 22.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Приличат ли си китайската и японската валута

Когато се разглежда азиатският пазар, често си задаваме въпроса каква е връзката между Китай и Япония, има ли нещо повече, което да ги свързва, освен факта, че са най-силните икономики на континента. Общото между двете държави е това, че и Пекин, и Токио поддържат курсовете на валутите си чрез мащабни интервенции на валутните пазари. Освен това и в двете номиналният лихвен процент се поддържа на ниско ниво, за да може по този начин да се поддържа конкурентоспособността на родните експортни компании.

Ако бъдат премерени спрямо еврото по обективен принцип, какъвто е например покупателният паритет, става ясно, че двете валути са подценени. Това обаче не пречи нито на йената, нито на юана да обърнат тренда и да поскъпнат спрямо единната европейска валута. Дори напротив – повечето мнения са по посока, че подценеността ще се запази и занапред.

Йената успява да постигне това благодарение на лихвения диференциал спрямо по-високолихвените валути. Той насърчава carry trade търговията и много инвеститори заемат нисколихвени кредити в Япония с цел инвестиции в други страни. Юанът постига това благодарение на спадналия курс на щатския долар спрямо еврото, въпреки че Китай вече две години прилага плаващ валутен курс и валутата на страната не е обвързана с долара.

За Япония и Китай могат да бъдат приложени аналогични разсъждения по отношение на валутите, защото и двете страни показват огромни излишъци в търговските си баланси и икономиките им са със силно експортна насоченост. По посока намаляване курса на китайската валута действат и мерките, приети вчера от китайското правителство. То позволи на инвеститорите в страната да търгуват на борсите в чужбина. Макар разрешението да важи само за борсата в Хонконг, то е от съществено значение, тъй като се смята, че акциите на китайската борса вече са силно надценени.

През последните дни юанът отслаби позициите си спрямо долара, като се чуват мнения, че по този начин Китай се опитва да възвърне част от загубените в последно време позиции заради твърденията, че не изпълнява някои стандарти за качество, правейки опити да копира японския меркантилизъм, който се наблюдаваше през последните десетилетия на миналия век. Именно в такава ситуация страната се нуждае от силна валута с цел извличане на максимални печалби от спада на валутата на основния търговски партньор.

Отслабването на долара и високата инфлация в страната правят необходимо взимането на мерки за засилване курса на китайската валута. В близко бъдеще, или поне докато се запази силната зависимост на Китай от външната търговия и огромните излишъци в търговския баланс на страната, обаче това е малко вероятно.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още