IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успешната кариера зависи от избора на пряк ръководител

Най-добрият шеф бързо расте нагоре в йерархията и освобождава място за вас или ви издига със себе си

09:17 | 07.06.07 г.
Успешната кариера зависи от избора на пряк ръководител

 

Често се пише за критериите за подбор на подходяща работа, но недостатъчно е засегната темата за избор на подходящ шеф, а много неща зависят именно от прекия ви ръководител, дори когато започвате дадена работа "просто за да натрупате опит по специалността си".

Идеалният вариант е прекият ви ръководител да е амбициозен и в комбинация с това - способен.

При тази хипотеза печелившите развития са няколко. Първо, шефът ви да бъде повишен на по-горно стъпало в йерархията и вие да заемете мястото му.

Второ, шефът ви да оглави друг или нов отдел във фирмата и да вземе няколко души от екипа си в стария отдел. В тази ситуация вие ще спечелите - или защото ще тръгнете с него, или защото ще заемете овакантените по-старши позиции в стария ви отдел.

Обратната страна на монетата е да попаднете на неамбициозен и според вашето мнение неспособен шеф. Вероятно се чудите как е станал шеф? Логичен отговор е, че единствената му способност е да намира качествени служители (като вас) и да присвоява заслугите им, като постоянно ги убеждава че "имат още много да учат", "непрекъснато допускат грешки", "има много чакащи кандидати, които да заемат мястото". Проблем е и когато единственото качество на шефа ви е да се държи мило с всички, да е "душа човек" и просто да ви е приятно да сте в отдела му и да му вършите работата.

Лошият шеф не е лош човек, може да е душата на компанията, веселяк и симпатяга, но не това е важно за кариерата ви. Идеално е да е нормален човек - възпитан, подкрепящ.

Когато кандидатствате, проверете колко дълго шефът ви е на тази позиция, попитайте дали има амбицията за нещо повече, проверете какво е работил преди да заеме настоящата си позиция. Важно е да имате информация колко от подопечните служители на шефа ви са се изравнили с него, ставайки шефове на други отдели. Колко служители на вашия кандидат-шеф са напуснали и защо, колко служители е взел със себе си при предишните си издигания в кариерата, ако има такива.

Гледайте на кандидатстването си като на проект, който трябва да ви събере с подходящите хора, да се формира силен екип, за да се постигнат големи резултати. Работата е екипен спорт, рядко е индивидуален. Често силни индивидуалисти удрят на камък, защото срещат много удари по пътя, било заради завист у другите, било от непознаване на неписаните правила и скритите познанства и оси в компанията.

Да го кажем така: ако играете футбол и се включите в слаб отбор, не мечтайте за шампионската лига.

Идеално е шефът ви да е собственик в дадената компания, защото той не работи за пари и позиция и има интерес вие да се развивате. Ако шефът ви е собственик, е добре той да е на път да се откаже от активна творческа дейност поради напреднала възраст или желание за почивка и пътуване, тъй като в тези случаи ще ви даде повече отговорности и много по-голяма заплата.

Казано накратко, подходящият шеф за вас е:

- амбициозен;
- способен;
- с много контакти;
- широко скроен;
- човек, който досега многократно се е издигал в йерархията;
- човек, който досега, когато се е издигал, е издигал и други хора от екипа си.

Неподходящ шеф е:

- шеф, пазещ мястото си и невиждащ перспектива нагоре;
- шеф, който ви създава комплекси за неспособност, за да отвлича вниманието ви от мисълта "трябва да напусна". Често в детството ни родителите са ни втълпили комплекс за малоценност и, попадайки на лош шеф, ние се доверяваме на мнението му, че сме неспособни, без да се замислим;
- шеф, който никога не се е издигал;
- шеф, чиито служители не са се издигали;
- шеф, който е "парашутист" или си е спечелил мястото поради неекспертни качества, например "играе карти с шефовете и е душа на компанията".

Това, че кандидатствате за работа в огромна компания с хиляди служители и милиони лева печалба често е минус. Може да станете обикновен инспектор, касиер, продавач и т.н. заедно с още стотици като вас и никой да не ви забележи. Единствено хора, които нищо не разбират, ще ви казват "браво, ти работиш в тази известна компания". И какво от това, ако не сте доволен от мястото си в нея?

Ако шефът ви е „лош“ за вашата кариера, ако компанията не расте бързо, създавайки ситуация на обективна нужда от нови шефове, повече отговорности за новите и стари шефове и съответно - по-голямо заплащане, то тогава компанията не е подходяща за вас.

Ако кандидатствате в голяма компания, е много по-перспективно да се прицелите в отдел, който е малък, но предстои бурно да се развива, като за целта трябва да си свършите домашното и да проучите кои са перспективните отдели чрез материали в интернет, а защо не и чрез специализирани форуми.

Винаги може да се окаже, че най-перспективно е да започнете в малка фирма, да сте първият служител след шефа-собственик и така да достигнете до висши ръководни позиции, ако фирмата се увеличи до 100 души персонал. Просто ще трябва да работите извънредно, да проявявате желание за работа, да имате предложения за оптимизации и бързо ще постигнете неподозирано добра кариера.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още