IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандските университети свалят таксите за български студенти

Холандия е една от страните в Общността, които предлагат голямо разнообразие от програми на английски език

13:50 | 30.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Холандските университети свалят таксите за български студенти

Българските кандидат-студенти вече ще получават същите преференции в Холандия, от които се ползват и студентите от ЕС. Това се изразява в по-ниски такси за обучение, възможности за кандидатстване за студентски заеми, стипендии, възможност за почасова работа и др., обясни Н. пр. Вилем ван Ее, посланик на Кралство Нидерландия.

Холандия е една от страните в Общността, които предлагат голямо разнообразие от програми на английски език.

Образованието в страната не е безплатно, но таксите за обучение станаха по-приемливи след 1-ви януари. Таксата за настоящата (2007/2008) академична година в повечето случаи е около 1500 евро (за сравнение - старите такси бяха 5784 до 9480 евро за академична година) бакалавърски и магистърски програми в държавно-финансираните университети.

Международните студенти имат право на общежитие, таксата за което е около 350–450 евро на месец.

Информационни дни – “Възможности за висше образование в Холандия”

02 февруари, Варна – Хотел Golden Tulip (Бизнес Хотел Варна), 10 до 16 ч.

03 февруари, София - Хотел Radisson SAS, 10 до 18 ч.

В тези дни Холандският образователен консорциум, състоящ се от Tilburg University, CHN University, Leiden University и Wageningen University ще представи възможностите за обучение в Холандия. Тези университети до голяма степен покриват целия спектър от програми и курсове, предлагани в Холандия.

Университетите

Tilburg University (www.tilburguniversity.nl) - Основан през 1927 година като Училище по икономика, днес университетът е сред европейските лидери в икономиката, бизнес науките и правото. Факултетът по икономика и бизнес администрация е класиран на първо място в Европа за икономически изследвания и на трето по проучванията си в сферата на бизнеса (Journal of the European Economic Association, December, 2003). Факултетът по право е класиран на първо място в Европа за 1998 от „Der Spiegel” и на първо място в Холандия за 2003 и 2004 година (Higher Education Review).

CHN University Netherlands (www.chn.nl) - Университет за приложни науки. Един от водещите университети в Европа в областта на хотелиерството, туризма и мениджмънта в сферата на услугите.

Wageningen University (www.wu.nl) - Wageningen University е основан през 1918 година и вече почти един век е важен образователен и изследователски център в областта на науките за растенията и животните, околната среда, агро-технологията и социологията. Изследователският център към университета е класиран на 3-то място в световния индекс на публикациите в областта на земеделието, на 4-то в областта на околната среда и на 5-то в областта на растенията / животните (източник: Essential Science Indicators, May 2005).

Leiden University (www.leiden.nl) - Най-старият университет в Холандия, основан през 1575 г. Това е първият университет в страната, в който се прокламира свободата на словото и религията. В тази атмосфера философи като Спиноза и Декарт са имали възможността да развият идеологията и възгледите си.

Холандската образователна система

В Холандия има два основни типа редовно висше образование: университетско (‘research universities’, т.е. университети за изследователска работа) и висше професионално образование (‘universities of applied sciences’, т.е. университети за приложни науки). Университетите от първия тип подготвят студентите за самостоятелна практика и научноизследователска работа в академична или професионално-ориентирана среда. Университетите за приложни науки са по-практично ориентирани и подготвят студентите директно за специфични професии в областта на седем сектора - земеделие, инженерство и технология, икономика и бизнес-администрация, здравеопазване, педагогика, обществено подпомагане, изящни и приложни изкуства. По-малък дял от образованието се осигурява от Институтите за международно обучение, които предлагат програми, специално разработени за чуждестранни ученици.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още