IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нужна ли е по-ясна регулация при сключването на репо-сделки?

Репо-сделките са ценен инструмент, предлаган от БФБ-София, но за момента не са уредени от достатъчно добри правила

09:19 | 29.01.07 г.
Нужна ли е по-ясна регулация при сключването на репо-сделки?

Незадоволителната работа на съдия-изпълнителите и съдилищата често блокира кредитирането между физически и/или юридически лица. Дори при ипотека на недвижим имот изпълнението върху обезщетението отнема време в съдебната система и крие рискове от тормоз срещу търсещия парите си кредитор.

БФБ-София обаче предоставя възможност, от която кредиторът и кредитополучателят могат да се възползват, за да увеличат доверието помежду си и в крайна сметка да се стигне до взаимоизгодно кредитно споразумение. Става въпроса за репо-сделките, които са ценен инструмент в това отношение, но за момента не са уредени от достатъчно добра регулация.

При репо-сделката ценни книжа (акции, облигации) се продават с уговорка да се изкупят обратно след определен срок. Гаранции, че обратната сделка ще бъде осъществена и кредиторът ще си получи парите, а кредитополучателят - акциите, има в Правилника на Българска фондова борса - София.

Обезпечението при репо-сделките са акции или облигации. Те биват прехвърлени на името на кредитора на много по-ниска цена от пазарната, например с 50% по-ниска цена. Така акция, която се търгува при цена 9 лв., се прехвърля на името на кредитора при цена 4,5 лв. Разликата до 9 лв. е гаранцията за кредитора, че кредитополучателят ще иска да си върне акциите обратно, в противен случай би загубил 50% от стойността им, което е много повече от натрупаните лихви. Максималният срок на репото е 3 месеца, но той може да бъде удължаван неограничено, ако двете страни го желаят.

Според чл. 1 ал. 8 от Приложение 1 към правилника на БФБ, посредниците са длъжни да направят приключваща репо-сделка в уговорения в договора за репо падежен ден. Санкцията при неизвършване на тази сделка е от 1 000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение в рамките на година санкцията е от 1 000 до 50 000 лв. и временно лишаване от членство на БФБ-София за срок от 3 до 6 месеца.

За момента не се препоръчва обаче да вземете кредит от непознат. Защото кредиторът получава на свое име доста по-големи активи от размера на кредита във формата на акции или облигации. Тези акции или облигации не са блокирани. Кредиторът може да ги продаде и да вземе парите, ако служителите на посредника проявят невнимание и разрешат сделката и изплащането на парите.

Тоест именно кредитополучателят е уязвимата страна при репо-сделките за разлика от общоприетото схващане, че кредиторът е в по-голям риск. Нужно е регулаторните органи да се задействат и придобитите чрез репо-сделки ценни книжа да бъдат винаги блокирани, съответно разблокирани само при приключване на репо-сделката (чрез връщане на акциите на първособственика на началната цена плюс натрупаните лихви).

Самите инвестиционни посредници по репо-сделката трябва да получат правото да "уреждат" изпълнението на приключващата сделка, дори кредитополучателят да е изнесъл парите извън посредника и да няма пари, за да купи акциите си обратно на ниската цена. В този случай посредниците би следвало да имат право без разрешение на кредитора и кредитополучателя да разпродадат обезпечението (по условията на публичен борсов търг) и да върнат сумата на кредитора, като кредитополучателят ще получи разликата между продажната цена на обезпечението и сумата на кредита си.

В обобщение двете регулации, които трябва да се извършат, са придобитите ценни книжа вследствие от репо-сделки да бъдат блокирани в Централен депозитар до извършване на приключващата репо-сделка или до извършване на публичен търг за продажба на обезпечението, за което посредниците по репо-сделката трябва да имат право.

Преди извършването на регулиране в тази област е рисковано да вземате кредит чрез репо-сделка от непознати. Най-добре да се обърнете към банка с огромен имидж или близък роднина или приятел.

Допълнителен проблем е, че при сегашните репо-сделки често се изисква нотариална заверка на материален интерес, което е ненужен разход и може при толкова добре обезпечен кредит заверката да е само на подписите.

Най-бързо развиващият се кредитен сегмент достигна 2,7 млн. лв. в средата на януари след 4 месеца развитие.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за сключване на репо-сделка.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още