IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спазването на правилата от публичните компании гради облика на всяка борса

Фондовите борси поставят минимални изисквания към листваните на тях компании с цел поддържане на висока репутация относно търгуваните акции, както и на самия пазар

13:42 | 30.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Спазването на правилата от публичните компании гради облика на всяка борса
Големите фондови борси поставят минимални изисквания за компаниите, които се листват или вече са търгувани на тях, с цел поддържане на висока репутация относно търгуваните акции, както и на самия пазар.
 
При първоначалното въвеждане за търговия на акции на дадена компания в САЩ има няколко основни изисквания, като например минимална стартова цена от 5 долара на акция и 1,1 млн. броя публично притежавани акции. За пример ще посочим Nasdaq NM, където има три стандарта (таблицата по-долу), в които влизат горните две изисквания и комбинация от пазарната капитализация, акционерен капитал, брой акционери, активи и приходи на компания и др.
 
Таксите за листване са между 100 и 150 хил. долара в зависимост от броя на акциите, като Nasdaq NM има и годишни вноски между 21 200 и 75 000 долара.
 
Отговорността на емитентите не свършва с първоначалното въвеждане на акциите за търговия. Всички компании, търгуващи се на западна борса, са задължени да отговарят и на минимални изисквания, след като вече са търгувани на пазара.
 
Тези стандарти са поставени с цел да гарантират на инвеститорите, че на борсата се търгуват компании, заслужаващи доверие.
 
За да остане вече листваната фирма на пазара, е нужно да поддържа определени минимални изисквания. За Nasdaq те включват минимална цена на акцията от 1 долар и поне 400 акционери. Другите изисквания са комбинирани в два стандарта, като пазарна стойност на публичните акции 5 млн. долара + 10 млн. долара акционерен капитал или 50 милиона долара пазарна капитализация, 30% от които на публично държани акции и т.н.
 
Също така всяка компания е задължена да публикува съответните отчети за дейността си в определените срокове. При закъснение акцията на компанията е изправена пред заплахата да бъде изхвърлена от борсата.
 
Ако дадена компания не отговаря на някое от изискванията и не успее да възстанови стойността на съответния показател до желаното ниво, бива свалена от търговия на съответната борсата.
 
Правилата за делистване варират на различните борси. Например на Nasdaq, когато компания се търгува 30 дни под изискванията за цена или пазарна капитализация, бива предупреждавана и се дава срок от 90 календарни дни да отговори на стандартите.
 
Ако в крайна сметка акцията е делиствана от борсите в САЩ, тя може да се търгува основно на две места:
 
- OTCBB (Over the Counter Bulletin Board) – това е услуга за електронна търговия, предлагана от Националната асоциация на дилърите на ценни книжа. В сравнение с големите борси на този пазар има слаба регулация.
 
- Pink Sheets – сегмент, на който се търгуват изключително рискови компании. На този пазар няма изискване за регистрация в Комисията по ценните книжа и борсите, нито за публикация на редовни отчети. Акциите на pink sheets са изключително рискови и спекулативни.
 
Делистването не означава, че компанията е тръгнала към фалит, но евентуално сваляне на акциите й от търговия затруднява финансирането на дейността й. Също така това може да доведе до влошаване на кредитния й рейтинг, съответно повишаване на лихвите по задълженията на фирмата.
 
Веднъж делиствана, една компания губи от репутацията си. Когато акция се търгува на NYSE или Nasdaq, това вдъхва доверие в инвеститорите относно прозрачността на управление и достоверността на финансовите отчети.
 
Също така не малко институционални инвеститори са ограничени в търгуването на такива компании, което, от своя страна, добавя допълнителен натиск върху цената.
 

На БФБ-София свалянето на акции от търговия не се практикува. Според някои делистването е твърде крайна мярка. От друга страна, търгуването на компании, неотговарящи на елементарни изисквания и правила, уронват авторитета на борсата като институция, както и на останалите дружества, търгувани на пазара.

 

Изисквания

Първоначано листване

Изисквания за вече търгувани акции

 

Стандарт 1

Стандарт 2

Стандарт 3

Стандарт 1

Стандарт 2

Собствен капитал

$15 млн.

$30 млн.

N/A

$10 млн.

N/A

Пазарна кап. или общи активи и приходи

N/A

N/A

$75 млн. / $75 млн. и $75 млн.

N/A

$50 млн. / $50 млн. и $50 млн.

Печалба преди данъци

1 млн.

N/A

N/A

N/A

N/A

Публично притежавани акции

1,1 млн.

1,1 млн.

1,1 млн.

750 хил.

1,1 млн.

Пазарна стойност на публично притежаваните акции

$8 млн.

$18 млн.

$20 млн.

$5 млн.

$15 млн.

Минимална цена

$5

$5

$5

$1

$1

Брой на акционери

400

400

400

400

400

Време на опериране

N/A

2 г.

N/A

N/A

N/A

Маркет-мейкъри

3

3

4

2

4

Корпоративно управлине

Да

Да

Да

Да

Да

 

Вижте всички статии от категория Обучение 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още