IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо 134 компании приемат мениджъри за един ден

Минималната възраст за участие в програмата на Джуниър Ачийвмънт е седем години

13:42 | 10.04.06 г.
Общо 134 компании приемат мениджъри за един ден

Общо 134 български и международни компании в 21 града в страната са заявили досега, че ще отворят вратите си за млади предприемачи по време по повод на международната инициативата „Мениджър за един ден“ на Джуниър Ачийвмънт, стана ясно на пресконференция по повод събитието.

Над 1000 са учениците, обучавани по програмите на Джуниър Ачийвмънт, които ще прекарат един реален работен ден с представители на бизнеса и държавните институции.

Петото издание на инициативата в България ще се проведе на 12 април 2006 г. под патронажа на Министерството на финансите. Тази година заедно с министър Орешарски, към инициативата се присъединяват и Румен Овчаров, вицепремиер и министър на икономиката и енергетиката, и Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа.

На въпрос на Investor.bg дали има минимална възраст, на която учениците могат да се включат в инициативата Саша Безуханова заяви: „Седем години е минималната възраст. Има различни програми, като в момента в България се прилагат 12 такива. Доскоро бяхме въвели програмите, които бяха за след гимназиален курс – след 14 години. От миналата година въведохме и програми за от предучилищна възраст“, заяви Саша Безуханова, председател на управителния съвет на Джуниър Ачийвмънт България.

Идеята на Джуниър Ачийвмънт е, че човек от най-ранна възраст може да се учи, да бъде социално отговорен и да си дава сметка какво е икономика, какво са парите, защо се инвестира, как се спестява. Децата го учат още от предучилищна възраст в нашите училища с най-новите ни програми. Цикълът е такъв, че всяка една година има програми за всяка година от образованието“, уточни Виолетка Минкова, програмен директор и комуникации на Джуниър Ачийвмънт.

Тя каза, че всяко училище в страната може да кандидатства за програмите на организацията, като само в България по тях се обучават над 11 000 ученици в над 300 училища в България.

Саша Безуханова каза още, че в момента се водят преговори с Министерство на образованието за превръщане на програмите в част от учебния план.

Мениджър за един ден” е инициатива, която “Джуниър Ачийвмънт” провежда всяка година в над 100 страни. В нея се включват както висши държавни управници, така и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот.

През 2005 година в „Мениджър за един ден” участваха над 210 държавни институции и водещи български и международни компании, които отвориха вратите си за около 800 ученици от езикови, математически и професионални гимназии от цялата страна.

Джуниър Ачийвмънт Worldwide е най-старата и най-бързо развиващата се организация от подобен тип в света, която е изградена на основата на партньорство между бизнеса и образованието. Създадена в САЩ през 1919 година, сега Джуниър Ачийвмънт предоставя възможността на ученици от 98 страни от цял свят да се запознаят със света на икономиката и бизнеса, помагайки им да развият своя потенциал. Близо 7 милиона младежи от цял свят се обучават по програмите на “Джуниър Ачийвмънт”.

Джуниър Ачийвмънт България е регистрирана като неправителствена организация на 5 февруари 1997 г. като член на Junior Achievement Worldwide (JAW), САЩ и Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE), Европа.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още