IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виртуалните банки

Виртуалните банки спестяват разходите за офиси, оборудване и персонал и по този начин предлагат много по-добри условия за своите клиенти

13:31 | 10.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Виртуалните банки

С появата на интернет и навлизането на компютрите в ежедневието ни банките се изправиха пред предизвикателството да предложат услуги, които до голяма степен се различават от традиционните ни представи за банковата индустрия.

Днес повечето западни банки предлагат услуги по интернет, които обикновено са безплатни, като варират по обхват. Осигуряването на онлайн банкиране привлича все повече клиенти и едновременно с това намалява разходите на самите институции.

В настоящата статия ще се спрем на така наречените „виртуални“ или „е-банки“, които предлагат своите услуги единствено чрез мрежата.  

Виртуалните банки са без офиси и служители, с които можете да се срещнете, като в общи линии предлагат същите услуги като всяка друга банка. Те съществуват само в интернет, като можете да се свържете с техен представител по телефона и да им изпратите необходимите документи по пощата или факса.

Идеята на виртуалните банки е, че спестяват разходите за офиси, оборудване и персонал и по този начин предлагат много по-добри условия за своите клиенти. Това са по-високи лихви по депозитите, по-ниски по кредитите, ниски такси и минимуми по сметките.

За да се открие сметка в такава банка, е необходимо да се попълни онлайн формуляр, като понякога трябва да се изпратят и набор от документи по пощата.

Депозирането на средствата може да стане чрез трансфер, изпращане чек по пощата, кредитна/дебитна карта или чрез банкомат. Виртуалната сметка може да бъде свързана към обикновена такава, от която и към която да се трансферират средства, като сметките могат да бъдат в различни банки. Тегленето на пари се извършва чрез трансфер на средства или с дебитна карта.

В резултат на спестените разходи, както споменахме по горе, виртуалните банки предлагат по-изгодни услуги за клиентите си.

За пример ще дадем лихвите по безсрочните депозити в САЩ. При стандартните банки средната стойност е 0,53% на годишна база, като процентът варира значително в зависимост от размера на сметката и много други условия.

Три от най-големите банки, не само в САЩ но и в други държави, предлагат откриването на виртуална сметка единствено по интернет, като лихвата е между 4,5 - 4,8 на сто.

Освен това основно предимство на е-банките, нека добавим още няколко:

- Виртуалните банки са отворени 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата, като ви е необходим единствено компютър, свързан към интернет.

- Транзакциите, извършени по интернет, обикновено се изпълняват по-бързо.

- Този вид банки предлагат многообразни онлайн услуги и възможности, които улесняват клиентите и пестят време.

- Виртуалните банки се регулират по същия начин като стандартните и средствата са застраховани в същия размер.

Разбира се, има и отрицателни страни:

- Процесът на откриване на сметка изисква повече време.

- Не всяка банка има собствени банкомати, като тегленето от чужди се таксува.

- Ако клиентът няма и обикновена сметка в същата банка, трансферът на средства към външна сметка струва пари.

В заключение нека обобщим - навлизането на интернет и компютрите във всички сфери на живота става факт, като трябва да се възползваме от предимствата, които носи. В България предлагането на онлайн банкиране е много ограничено, а все още нито една банка не е предложила т.н. е-сметка.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още