IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да търгуваме успешно при ниска пазарна волатилност

Рискът на пазара на акции ще остане приглушен в обозримо бъдеще, смятат експертите от MKM Partners'

15:30 | 05.01.14 г.
Как да търгуваме успешно при ниска пазарна волатилност

С оглед на подобряващата се глобална макросреда волатилността на пазарите в САЩ най-вероятно ще остане ниска през 2014 г. Това предполага една обстановка, в която единствено добре ориентираните инвеститори ще успеят да се възползват от леките корекции на капиталовите стойности.

През януари 2013 г. експертът от MKM Partners' Джим Стръгър отбеляза възможната корекция на волатилността на пазарите, предвиждайки и сравнително леко изменение на еврото спрямо долара на годишна база. Тогава оценката му срещна значителна доза скептицизъм, въпреки че до голяма степен прогнозата му се оказа успешна.

Още от средата на 1980-те, от когато датират индексите за очакваната колебливост, като VIX, се очертава ясна цикличност. Тенденцията при VIX показва увеличение в края на икономическите експанзии и високо равнище през рецесиите. Впоследствие обаче в годините на възстановяване, каквато се очаква да бъде и 2014 г., се наблюдава ограничение на разнопосочните движения.

Тези режими на висока и ниска волатилност са със средна дължина от по 5,5 години, което е точно времетраенето между юли 2007 г. и януари 2013 г.

През 2013 година имаше шест вълни на умерено повишение на волатилността, равномерно разпределени през двумесечни интервали. За периодите VIX нарастваше средно с 19 пункта, докато и S&P 500 се смъкваше с 4 на сто.

Въпреки това тези изменения не направиха почти нищо, за да спрат силния ръст на бенчмарка с около 30% за календарната 2013 г. Тенденцията се понрави на инвеститорите, които очакват с трепет и предстоящото следващо дванадесетмесечие.

Когато волатилността е приглушена, тенденцията при корелацията между акциите също е ниска. Отделните бонове се търгуват повече на базата на конкретна информация за компанията, отколкото по прищявка на широките пазарните сили. Това предполага една среда, конструктивна за фундаментално ориентирани инвеститори, които могат да бъдат възнаградени за превъзходните си анализи.

Въпреки че американските капиталови отчетоха приток на инвестиции в размер на около 20 млрд. долара през 2013 г., резултатът е далеч от средните годишни постъпления на пазара от 100 млрд. долара до 2007 г., според данните на Investment Company Institute.

Според експертите на MKM Partners' рискът на пазара на акции ще остане приглушен в обозримо бъдеще. Затова е важно инвеститорите да коригират успешно стратегиите си за хеджиране.

Типични хедж инструменти, като SPDR S&P 500 Trust и iShares Russell 2000 могат да бъдат по-малко ефективни, отколкото по-локализирани структури на индивидуално или секторно равнище. Същевременно акциите с нулева премия могат да осигурят защита без риск от загуба на капитал. Това ще окуражи инвеститорите да останат ангажирани към щатския фондов пазар, което може да доведе до солидни печалби през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още