IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позитивна среда и ангажираност на родителите ще връщат децата в училище

Системи за ранно предупреждаване ще посочват децата в риск за отпадане от образователната система още от детските градини

12:06 | 19.08.13 г. 1
Позитивна среда и ангажираност на родителите ще връщат децата в училище

Създаването на позитивната образователна среда е сред първите мерки в стратегията, която цели намаляване на децата, отпаднали от образователната система. Ще бъдат въведени системи за ранно предупреждение, които още от детските градини ще определят децата в риск, както и за причините за всеки един случай на преждевременно напускане на училище.

При установяване на риск от напускане на училище ще бъде работено с родителите на ученика, както и децата ще бъдат насочвани за консултации с психолог, педагогически съветник и социални работници. Децата ще бъдат насочвани към дейности по интереси като част от мерките за превенция на ранното напускане на училище.

Тези предложения са част от Стратегията за превенция на ранното напускане на образователната система за периода 2013 - 2020 година, качена за дискусии на страницата на портала за обществени дискусии. 

От документа става ясно, че „позитивната среда“ е пряко свързана с ясното дефиниране на правата и задълженията на всички участници в системата. Предвижда се още и обмен на добри практики за превенция на ранното напускане на училище.

В училищата ще бъдат правени консултации за кариерно развитие, което ще подготви младите хора за информиран избор. По тази начин ще бъде изготвена връзка между по-високото образование и възможността за по-добра реализация.

Важно е и повишаването на качеството на образованието. Това е предпоставка за развитие на личността на всяко дете и за преодоляването на евентуални пречки пред развитието им. По тази причина и учебните програми ще бъдат актуализирани, а акцентът ще бъде върху практическата насоченост. Самият процес на образование ще бъде наблюдаван и оценяван, предвижда още документът.

Една от най-важните точки в стратегията обаче е достъпът до образование за уязвимите етнически общности. Анализът на образователното министерство показва, че 23,2% от децата от ромската общност у нас напускат преждевременно училище. За турската общност процентът е около 12%, докато за българския етнос делът на децата, напускащи по-рано училище, е 5,6%.

Целта, която си поставя стратегията е общо делът на ранно напускащите училище деца да бъде не повече от 11 на сто. През 2012 година делът на напусналите преждевременно образователната система е 12,5%. 

Затова и от министерството предлагат да се отдели внимание на политики, чиято цел е преодоляване на обособяването в отделни паралелки на децата от различните етноси и ориентиране към работа в мултикултурна група и клас.

Сред ключовите мерки, предлагани от образователното министерство в стратегията още е и по-голямата ангажираност на родителите в процеса на образование. В документа е записано, че трябва да бъде повишена отговорността на родителите и тяхната активност за сътрудничество с учителите и училищното ръководство. Конкретни мерки за насърчаване на участието на родителите в процеса на образованието на този етап обаче не са предложени в стратегията.

В стратегията е обърнато внимание и на децата с увреждания и специални образователни способности, тъй като те също са в риск от ранно напускане на училищните скамейки. В училище ще бъдат назначени педагогически съветници, психолози и ресурсни учители, когато има идентифицирана нужда от подобни специалисти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
M37Unseen
преди 10 години
Прекрасна инициатива е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още