IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как Великобритания може да избегне ликвидния капан

Не винаги инфлационното таргетиране от централната банка е най-добрата рамка на монетарната политика, пише проф. Никълъс Крафтс

15:50 | 01.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как Великобритания може да избегне ликвидния капан

Жилищното строителство

Очевидно, за да проработи политиката на евтините пари бе необходимо да се стимулира търсенето. Струва си да се изследва един конкретен трансмисионен механизъм, а именно – ефектът на евтините пари върху жилищното строителство.

Броят на жилищата, построени от частния сектор нараства от 133 хил. през 1931/32 г. до 293 хил. през 1934/35 г. и 279 хил. през 1935/36 г. Строежът им директно е допринесъл с допълнителни 55 млн. паундакъм икономическата активност до 1934 г., като заради мултиплкатора действителният ефект вероятно е достигнал 80 млн., което е една трета от увеличението на БВП в периода 1932-1934 г.

Строителството е реагирало на понижението на лихвите и на виждането на предприемаите, че строителните разходи са се оттласнали от дъното, като и двата стимула са резултат от политиката на евтини пари.

Жилищното строителство през 30-те е реагирало толкова силно на стимулите заради два основни фактора:
Първо, предлагането на ипотечно финансиране е нараснало рязко и е станало по-достъпно в икономика, която не е имало финансова криза, ограничаваща кредитирането.
Второ, жилищата са били по-достъпни за все повече потенциални купувачи.

Уроците за Джордж Озборн

Първо, при близки до нулата лихви традиционното инфлационно таргетиране от страна на независима централна банка може да не е най-добрата рамка на монетарната политика.

Въпросът излиза извън сегашния дебат за поставянето на други монетарни цели  - по-висока инфлация или ниво на номиналния БВП. Поуката изглежда е, че не винаги централната банка е най-добрият инструмент за осъществяване на паричната политика.

Второ, би било хубаво в сегашните условия да се повтори жилищният бум от 30-те.

Очевидно това е малко вероятно, след като достъпът до ипотеки и законодателството, свързано със жилищното планиране са много различни. Планирането понастоящем изкривява жилищния пазар, като либерализирането му би насърчило строежа на много жилища. Такава промяна обаче е политическо предизвикателство и едва ли ще се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още