IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигациите без защитни клаузи се увеличават

В търсене на високодоходни активи инвеститорите се отказват от много от ограничителните условия по заемите за рискови компании

13:25 | 28.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Облигациите без защитни клаузи се увеличават

Инвеститорите се отказват от много от защитните клаузи, които традиционно се свързват с финансирането на рискови компании, след като търсенето на високодоходни активи измества пазарната сила в полза на заемателите, пише Financial Times.

Много от най-задлъжнелите компании в света успяха да емитират нови заеми без допълнителни условия, ограничаващи размера на дълговото им финансиране или даващи на кредиторите думата в ръководенето на бизнеса в случай, че резултатите се влошат.

Делът на заемите без подобни условия от началото на годината е нараснал до над 50% от всички заеми, емитирани от високорискови компании (например такива собственост на компании за инвестиции в непублични дружества), които в последствие се продават на инвеститорите на кредитните пазари.

По време на кредитния бум от 2007 г. този дял бе около 25%. От началото на годината са продадени такива заеми за 129 млрд. долара спрямо само 22 млрд. за същия период на миналата година, показват данни на S&P Capital IQ. През цялата 2007 г. този размер е бил 96 млрд. долара

Според някои анализатори кредитирането със заеми без допълнителни условия може да е новият обичаен начин за финансиране, което ще бъде тествано през следващия икономически спад.

Рейтинговата агенция Moody’s предупреди миналата седмица за балон при този тип финансиране, който представлява опасност за инвеститорите, ако Федералният резерв започне да затяга паричната политика.

Традиционните заеми с условия включват изискване комапнията да се вмества в определени съотношения (като например дълг/печалба или печалба/лихвени полащания), при нарушаването на които кредиторите могат да изискат финансово преструктуриране дори компанията да не е близо до фалит.

През тази година рекордните парични потоци към фондовете, които купуват заеми, вдигнаха цените на дълговете и изместиха пазарната сила в посока на емитентите.

„Това е нов пазар с ново обичайно състояние“, коментира Кен Кроснър, стратег в RBS. “Въпросът е какво става, ако заемите без условия се отпускат на по-малко кредитоспособни заематели. Макар че още не се е случило, мисля че това е притеснението на пазара.“

Според Moody's такива заеми се предоставят на компании с по-добри рейтинги, но тази зависимост бе разрушена от февруари насам.

„Този тип финансиране дава възможност на компаниите да поемат по-голям финансов и оперативен риск и измества влиянието сред инвеститорите в рисков дълг от заемодателите към акционерите. Инвеститорите може да не са подобаващо компенсирани за риска, който поемат.“

Майк Кеслър, кредитен стратег в Barclays, казва че ръстът на аемите без условия е повдигнал дебат за това дали условията всъщност са положителни за кредиторите, след като нямаляват гъвкавостта на компаниите да реагират при неблагоприятна икономическа конюнктура.

Заемите без условия от преди кризата не са се представили по-лошо от тези със условия, посочва Кеслър, макар че това може да е заради факта, че тогава само кредитоспособни компани можеха да заемат по този начин.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още