IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са новостите в Магистърската програма по предприемачество и финанси?

От ВУЗФ продължават да развиват програмата като платформа за увеличаване на знанията и уменията на студентите си

14:34 | 18.05.12 г.
Какви са новостите в Магистърската програма по предприемачество и финанси?

През предстоящата учебна година Магистърската програма по предприемачество и финанси  развива своя потенциал като платформа за развиване на знания, умения и изграждане на контакти в подкрепа на студентите в програмата.

Инвестиционно партньорство с LAUNCHub

Фондът LAUNCHub ще управлява 9 млн. евро за дялово инвестиране  в стартиращи компании в България и региона по финансовия инструмент “Enterpreneurship Acceleration and Seed” по европейския фонд JEREMIE. Компанията е инвестиционен партньор на Магистърската програма по предприемачество и финанси. В конкретен план, техният принос към образователната програма включва:

- Насоки на инвестиционните експерти от екипа на LAUNCHub за развитие на съдържанието на програмата. Основната цел е повишаване на нейния капацитет да подготвя предприемачи и проекти, способни да привличат рисково финансиране.

- Участие от тяхна страна на екипа на LAUNCHub като лектори в програмата

- Създаване на платформа за международен нетуъркинг и обмен на ноу-хау чрез дейността на LAUNCHub извън България и контактите на фонда с редица международни организации, сред които:

Seedcamp – най-голямата организация в Европа, която предоставя микро-финансиране и менторинг на стартиращи компании;

WebFWD – програма за отворени иновации на Mozilla Foundation;

DreamIt Ventures – компания за рискови инвестиции, инкубиране и менторинг на стартиращи бизнес проекти.

“Стабилната национална икономика и нейната конкурентноспособност са силно свързани с нивото на развитие на предприемачеството. Неговото стимулиране изисква структуриране и развитие на цялостна екосистема. Важна роля в нея има европейският фонд JEREMIE, който целенасочено и чрез чисто пазарни механизми цели да влее финансов ресурс в местни предприемачески начинания”, посочва Евгени Ангелов, съветник за инвестициите и икономиката на президента на Република България.

Виртуален обмен с водещия икономически университет Corvinus University, Будапеща

Образование без граници – виртуален обмен между Магистърската програма по предприемачество и финанси и студенти от програма “Стратегически и организационни модели в практиката” на водещия унгарски университет Corvinus University. Обменът ще се проведе с помощта на “виртуална класна стая”, базирана на технологии на Cisco Systems.

Обменът ще бъде на три фази:

Фаза 1: Обмен на знания

Студенти  от двете страни ще участват в обучителни сесии на другата страна по общи и различни дисциплини чрез виртуалната стая за обучение, базирана на софтуерната платформа Webex на Cisco Systems.

Фаза 2: Обмен на пазарни възможности

Анализ  и представяне на пазарни възможности  в двете държави – потенциал  за търсене и предлагане на двата пазара с цел идентифициране на бизнес възможности.

Фаза 3: Съвместен бизнес казус

Въз основа на предходните фази, разработка на съвместни бизнес казуси за стартиране на начинания или развиване на съществуващи такива в посока международен бизнес между двете страни.

За  Магистратурата по предприемачество и  финанси

Магистърската програма по предприемачество и финанси е платформа за подготовка на бъдещи предприемачи и мениджъри и изграждане на предприемачески дух в младите хора. Програмата е съвместен проект на Висшето училище по застраховане и финанси и Института за предприемачи на Сиско в България.

Целта на програмата е да изгради адекватни и устойчиви практически ориентирани знания и умения, приложими в различни типове и размери бизнес организации. Ред дисциплини в програмата се основават на водещи в своята област организации като Cornell University и Stanford University, My Own Business, The Entrepreneurial Learning Initiative.

“Изграждането на бизнес умения изисква практикуването им с реални казуси и споделяне на опит от реални предприемачи”, посочва Цветелина Тенева, мениджър на Института за предприемачи на Сиско в България.

Утвърдената практика в международен план, която Институтът за предприемачи използва и в България, включва:

- Ангажиране на множество практици в обучителния процес;

- Изграждане на контакти с реални бизнеси, които представят свои конкретни казуси за работа на студентите.

“Образованието  е призвано да бъде в силна връзка с реалния бизнес, за да има своя принос в развитието на страна ни”, категорична е Цветелина Тенева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още