IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Джим Роджърс в десет цитата

За бъдещето на Китай, за печатането на пари и за инвестициите в суровини - вижте какво мисли именитият инвеститор

11:28 | 27.12.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джим Роджърс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джим Роджърс. Снимка: Ройтерс

Когато това свърши, ще имаме балон

Роджърс притежава злато и не смята да го продава. Той казва също така, че при настоящите цени не би купувал злато, но ако котировките се задържат под 1 600 долара за тройунция би бил заинтересован.

Спадът на цените според него в момента се дължи на корекция заради 11-годишния бичи пазар при златото.

„Когато това свърши, ще имаме балон. Начинът, по който работи бичият пазар е че той расте и расте, а накрая се превръща в балон – това ще се случи и при златото. Може да отнеме пет години, може и 18“, казва той.

САЩ са най-големият длъжник в историята на света. Това не е новина

Роджърс беше шокиран от бурята, която предизвика понижението на кредитния рейтинг на САЩ в края на лятото, тъй като според него това не би трябвало да се приема като новина.

„Зная, че трябва да предавате, зная, че имате много зрители. Това дори не е стара новина. Това не е никаква новина. Всеки на пазара знаеше това“, коментира тогава Роджърс за CNBC.

“Пазарите не падат заради това. Пазарите падат заради много фундаментални проблеми. Америка има огромни проблеми, Европа има проблеми, а Китай забавя темповете на растеж“, обясни тогава той.

Дайте на някого преса за печатане на пари и той ще я използва на пълни обороти

От много време Роджърс е критичен към ръководителя на американския Федерален резерв Бен Бернанке заради програмите за вливане на ликвидност.

„Доктор Бернанке за съжаление не разбира икономиката, не разбира валутите и не разбира от финанси. Цялата му интелектуална кариера е базирана на изучаването на печатането на пари“, категоричен е Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
Доктор Бернанке за съжаление не разбира икономиката, не разбира валутите и не разбира от финанси. Цялата му интелектуална кариера е базирана на изучаването на печатането на пари, категоричен е Роджърс.бени не взема решенията еднолично над него са една камара илюминанти, рептилйй и тем подобни *** така му е наредено така прави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
САЩ са най-големият длъжник в историята на света. Това не е новинако пискат за европата тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
pet5555
преди 12 години
В Китай живеят истински. получават само заработени пари.хората с джипове дават път на рикшите.заплатите в градовете не са по-ниски от тука. цените са като тука. технологии има и китайски, а не само копирани. една китайска машина за 20 000 долара е равностойна на френска за 150 000 долара. Кога и как българска фирма ще спечели и от печалбата да плати машината. трябва да вземе заем, с което ще я оскъпи още. и после: длъжник до безкрай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Евреите яко се наинвестираха в Китай и им се ще там икономиката да не се забавя..ще гръмне че пушек ще се вдигне. Това там е мъртва икономика , непълноценна и Китай е нищо повече от една фабрика на която индустриалното и производство , модели , технология се измислят само на Запад и единственното което усвоиха до сега е да крадат технология чрез спектрографски анализи на материалите.И това чудо няма да почне да пада ? Пушек ще се вдига дори..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още