IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни казват изправени пред предизвикателства компании?

Споменаването на "предизвикателства" в годишното обръщение на фирмения шеф поражда тревоги у анализаторите

11:18 | 16.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Какво ни казват изправени пред предизвикателства компании?

Обръщението на президента на компанията (като част от годишния доклад) е задължително четиво за финансовите анализатори, пише Хауърд Шилит в своята книга „Финансови трикове“.

Понякога президентът обявява събития, които ще засегнат значително бъдещото представяне на фирмата, но не разчитайте на това. Тонът на обръщението е неизменно е оптимистичен, независимо от действителната ситуация, изтъква Шилит.

В свое изследване професор Мартин Келмън се опитва да намери думите, които се използват най-често за прикриване на факта, че компанията има сериозни проблеми.

Той открива, че няма по-плашеща дума от challenging (от английски - предизвикателен, изискващ усилие, труден). Неговата интерпретация на „challenging” е: „Нашата компания загуби пари, още губи пари и ще продължава да губи пари“.

Неговата препоръка гласи, че ако въпросната дума се появява повече от три пъти в първите страници на годишния доклад (там където се помества обръщението), то незабавно трябва да продадете акциите си в компанията.

Имайте едно наум като четете обръщението на президента, призовава Шилит. Много професионални анализатори са на мнение, че обръщението се използва за да убеди читателя, че компанията се справя по-добре, отколкото в действителност.

Торнтън О'Глоув го сравнява с воала при стриптийза – той трябва да загатне за това, което е скрито, да очертае форма, но да не разкрива твърде много.

О'Глоув препоръчва да се проследят обръщенията от последните няколко години, за да се види дали са се сбъднали предишните предвиждания.

Анализаторът Реймънд ДеВоу пък е превърнал в свое хоби преглеждането на тези обръщения. Той е развил начин за превеждането им. Шилит посочва някои от неговите любопитни „преводи“:

Годишен доклад: „Нашата компания е в позиция да постигне значителен ръст на печалбата.“

Превод: Загубихме толкова много през последната година и отписахме всичко, което бе възможно, че резултатите няма как да станат по-лоши

Годишен доклад: „Резултатите бяха донякъде под предвижданията на ръководството, обявени по време на тримесечието.“

Превод: Излъгахме.

Годишен доклад: „Съществена част от печалбата за тримесечието е в резултат от обезщетение, вследствие на унищожаване на техническо оборудване.“

Превод: Ако самолетът не беше катастрофирал щяхме да сме на загуба. За щастие само един загина, а застрахователната компания плати сума ти пари.

Макар повечето обръщения на президентите да са оскъдни на съществена информация и богати на общи приказки, тези на Уорън Бъфет се отличават със своята прямота.

Той често използва годишното обръщение, за да обсъди грешките, които е допуснал и да коментира актуални въпроси. Особено показателно е едно негово обръщение от вече далечната 1992, в което Бъфет критикува финансовите трикове, които застрахователите са използвали, за да надуят печалбите си. Ето какво е казал тогава той:

„Данните за резервите в застрахователния сектор са обезпокоителни. Може да се окаже, че съотношението загуби/резерви през 1991 е било по-лошо, отколкото бе представено".

В дългосрочен план, разбира се, нищо добро не очаква ръководствата, които прикриват оперативните си проблеми със счетоводни трикове.

В крайна сметка това е все едно тежко болен пациент да каже на лекаря си: „Не мога да си позволя операцията, но ще може ли срещу известна сума да „пооправим“ малко рентгеновите снимки.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още