IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радослав Рачев: Златото е начин да се инвестира в сигурност

Българските инвеститори се ориентират към по-атрактивни и ликвидни пазари, смята изпълнителният директор на Булброкърс

12:37 | 18.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>Радослав Рачев, изп. директор на ИП Булброкърс</p>

Радослав Рачев, изп. директор на ИП Булброкърс

Г-н Рачев, валутният пазар и пазарите на суровини приковават към себе си все по-голям интерес от страна на инвеститорите по света. Такава ли е ситуацията и в България?

- Да, особено след като нашия капиталов пазар рязко загуби атрактивността си, местните инвеститори, колкото и малко да са в глобален мащаб, се ориентират към по-атрактивни и ликвидни пазари.

Очаквате ли определяните като валутна война тенденции да продължат и през следващите месеци? Означава ли подобен сценарий прекомерно повишаване на пазарния риск и може ли да се стигне до излизане на по-умерените инвеститори от пазара?

- Определено не очаквам през следващите месеци волатилността да спадне, напротив. Обратното би означавало, че с нестабилността и кризата е свършено, а за съжаление, не очаквам това да се случи много скоро. Що се отнася до повишения риск и поведението на умерените инвеститори, според мен е въпрос на инструментариум – и във волатилна среда могат да се конструират инструменти, задоволяващи склонността за поемане на риск и очакванията за възвращаемост.

Мнозина посочват златото като спасителен остров в сегашната ситуация. Какво показват наблюденията ви – интересът към инвестициите в злато повишава ли се в унисон с неговата цена?

- Златото винаги се е смятало като спасителен остров в бурни води, това е видно с просто око от графиката на цената му по време на кризи. По-интересно за мен е друго – и с кризи, и без кризи, в дългосрочен период доходността е впечатляваща.

Пазарът на златото има своите специфики и не всеки инвеститор има нужните познания, за да се включи на него. Към този тип инвеститори ли са насочени новите ви продукти Златна възможност и Златен стандарт?

- Разбира се, златото е сред най-волатилните инструменти, особено в периоди на глобална несигурност. Инвестиционните възможности, които предоставяме не са адресирани към чистите спекуланти, гонещи печалба от моментни движения в цената и използващи ливъридж.

Те са възможност за хора, възприемащи златото като начин да инвестират в сигурност в сегашната среда, при контролирани и прозрачни параметри на риска.

Как се изчислява доходността при тези два инструмента и какви рискове носи инвеститорът?

- И при двата доходността зависи от цената на златото на международните борси, но да различни по същността си и са ориентирани към различен тип инвеститори.

„Златен Стандарт” е инструмент, предлагащ възможност да се спестява в злато дългосрочно. Доходността от него се покрива изцяло с доходността от движението на цената на златото на световните борси.

Естествено, ако за даден период цената на златото се понижи, това ще рефлектира в отрицателна доходност, но инструментът е насочен към инвеститори, които не се интересуват от „даден период” и няма да се вълнуват от ежедневните флуктуации.

„Златна възможност” е срочен инструмент, който е обвързан с цената на златото за срока на договора и има, най-общо казано, два възможни изхода. В случай, че цената на златото се промени в унисон с очакванията на инвеститора, той получава доходност по скала, от 6% до 50%. В случай, че не познае, инвеститорът може да загуби до 10%.

Колко лесно инвеститорът може да закрие позицията си и да прибере вложените средства? Има ли минимален инвестиционен хоризонт?

- Ако желае да затвори позицията си окончателно, това става с обикновено едноседмично предизвестие. Ако има нужда от ликвидност през периода, но не желае да разваля позицията си, предлагаме рефинансиране до 50% при нормални, пазарни условия.

Очаквате ли по-предпазливите инвеститори, които до скоро можеха да получат над 10 на сто доходност от банковите депозити, да се насочат към подобни инструменти с оглед спада на лихвите, предлагани от банките?

- Очаквам с инструментите, които сме конструирали, да запълним една празна в момента ниша и да предложим на инвеститорите още възможности.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Златото е начин да се инвестира в сигурност-------------------------------------Тцъ! Златото е начин да се инвестира в традиция. В традицията, че хората ценят златото не защото им е полезно за нещо конкретно и приложно, а защото и другите хора го ценят и като така могат да го разменят (за нещо конкретно и приложно) когато стане нужно. Т.е. традиционно златото е ценено основно и предимно като разменно средство. Откакто обаче има книжни пари, златото вече не е разменно средство. Все пак, то продължава да се цени едно поради многовековната традиция и второ поради неумелото управление на книжните пари водещо до прекомерна инфлация. В дългосрочен план обаче, и двете причини имат тенденция да намаляват, а с това и ролята и цената на златото. Дотогава, докато то се превърне в нормална суровина, ценена заради физическите си свойства. А не заради спекулативни очаквания, които понастоящем държат цената му висока и препятстват по-широката му употреба в практиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още