IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три причини да не се опитваме да уловим пробивите в ценовия диапазон

И ключът за извличането на печалба - търпението

13:08 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Три причини да не се опитваме да уловим пробивите в ценовия диапазон

Често една от първите пазарни стратегии, с които начинаещите трейдъри започват, е пробивът в ценовия рейндж (диапазон) на избрания финансов инструмент.

Тъй-като рейнджът, в който се движи цената, е лесно определим, е ясно и кога той ще бъде пробит, т.е. кога да се отвори позиция.

Една от причините да се използва тази стратегия е вярата, че пробиването на рейнджа може да донесе сериозни печалби, след като цената веднъж се откъсне от него.

Независимо поради каква причина е избрана тази стратегия обаче, тя се оказва губещо начинание за повечето начинаещи трейдъри поради три основни причини.

Фалшиви пробиви

Самата природа на рейнджовете подсказва, че са възможни множество фалшиви пробиви. Фалшив пробив се получава, когато цената излезе за кратко от рейнджа, но впоследствие отново се върне в него.

Тъй като рейнджът представлява непрекъснато противоборство между купувачи и продавачи, нивата на съпротива и подкрепа (горният и долният край на рейнджа) често се менят.

Въпреки че могат да бъдат въведени допълнителни критерии (филтри) с цел намаляване на фалшивите сигнали, като цяло тези фалшиви пробиви намаляват печалбите, постигнати в резултат на истинските пробиви.

Корекции в точката на пробив

Следният сценарий е често срещан: трейдърът е сигурен, че е хванал истински пробив и с радост следи как цената се отдалечава от рейнджа, само за да види по-късно как тя отново доближава границата му.

В този случай трейдърите възприемат това като фалшив пробив и ликвидират позицията си с малка печалба или загуба, в зависимост от това от коя страна на границата се е върнала цената.

И точно в този момент цената поема в посоката на първоначалния пробив (и повече не се връща), а трейдърът наблюдава с разочарование, как е изпуснал истинския пробив.

Според Чарлз Къркпатрик и Джули Далкуист (автори на наръчник за технически анализ) приблизително половината от истинските пробиви се връщат по гореописания начин до границата на рейнджа, преди да продължат в посоката на пробива.

Това в съчетание с множеството фалшиви пробиви обяснява защо повечето начинаещи трейдъри губят пари при колебанията на пазарите и пропускат големите пробиви.

Големите пробиви са редки

Имайки предвид огромния брой рейнджове, които трейдърите следят на всички пазари, големите пробиви са рядкост. Те не се случват толкова често, колкото начинаещите трейдъри си мислят.

Вероятността да се уцели рейндж, в който да настъпи голям пробив, е наистина малка. Дори когато той настъпи, често трейдърът не е успял да яхне мечтания пробив.

Традиционният технически анализ залага на печалба, равна на самия рейндж. Т.е. изчаква цената, пробила рейнджа, да продължи движението си извън него с толкова, колкото е и самият рейндж. Тази тактика е оправдана за мнозина трейдъри.

Алтернативата

Съществува обаче алтернатива, която дава на трейдърите по-голям шанс да извлекат печалба от пробивите в спредовете.

В края на краищата трейдърът трябва да изостави желанието си да улови рано евентуалния пробив. Ако такъв в крайна сметка ще настъпи, то това ще се види много ясно, ако трейдърът изчака известно време.

Ако цената се върне отново до рейнджа и започне повторно отдалечаване от него, трейдърът би бил много по-уверен, че пробивът е инстински. Това е моментът, в който той може да се възползва от движението на цената.

Тази стратегия елиминира психологическия проблем с излизането от позиция, възприета като фалшив пробив, тъкмо преди да настъпи истинският.

И все пак (както стана дума по-горе) при другата половина от истинските пробиви цената така и не се връща повече близко до рейнджа, след като веднъж го е напуснала. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още