IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успехът на борсата – игра на късмет или резултат от умения?

Ново изследване доказва, че е невъзможно да се каже дали даден фонд печели заради уменията на мениджъра си, или просто заради късмет

09:32 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Успехът на борсата – игра на късмет или резултат от умения?

Инвеститорите, които влагат пари във взаимни фондове с надеждата, че добрите фонд мениджъри ще могат да бият представянето на някой борсов индекс, почти винаги губят. Това показват резултатите от ново изследване, което дава да се разбере, че е по-евтино и рентабилно да се инвестира в индексни фондове.

Този тип фондове са обвързани с движението на даден борсов индекс и следват неговото изменение.

Изследването, което е осъществено от двама именити професори по финанси, твърди, че на практика е невъзможно да се каже дали успехът на даден фонд се дължи на уменията на неговите мениджъри, или е просто плод на късмета, предава Market Watch.

„Хората не разбират ефектите на късмета за възвращаемостта“, заявява Юджийн Фама, който е един от най-известните американски професори, занимаващи се с финансовите пазари. „Не е възможно да се каже колко голяма е дозата шанс за пазарното представяне“, категоричен е той.

С други думи изследователят препоръчва да се спре с опитите за откриване на най-добрите мениджъри, които могат да бият пазара. Вместо това трябвало да се прибегне до инвестиции в индексни фондове.

Изследването на Фама и другия изследовател – Кенет Френч, е базирано на 10 хил. симулации на очакванията, които инвеститорите биха имали към един активно управляван фонд, както и на неговите резултати. Изчисленията показали, че едва 3 на сто от активно управляваните фондове не изостават от това, което може да се постигне единствено на база късмет.

„Симулациите ни показаха, че за почти всички от активно управляваните фондове истинската доходност би била негативна, което означава, че фонд мениджърите нямат достатъчно умения, за да постигнат безрискова доходност, която да покрие разходите им“, се казва в изследването.

Проучването на Фама и Френч е обхванало резултатите на 3 156 американски взаимни фонда за периода от януари 1984 до септември 2006 година. Така в него са попаднали фондове, които са били ликвидирани или създадени преди септември 2001 година, които са управлявали активи за над 5 млн. долара.

Обстоятелството, че някои фондове са се представили добре в симулациите предполагат, че при правилен избор на фондове инвеститорите могат продължително време да бият представянето на пазара като цяло. В това отношение обаче има един сериозен проблем: „добрите фондове не могат да бъдат разпознати от лошите фондове с голям късмет“.

Така избирането на правилен фонд се превръща в гадаене. По този начин дори инвеститорът да се придържа само към най-добре представящите се фондове, той поема голям риск. Причината за това е, че резултатите на фондовете могат да се дължат единствено на късмет, а не на умения.

Като основен извод от изследването се очертава препоръката на двамата професори инвеститорите да се насочат към индексни фондове. „Гледайки напред, ние очакваме портфейл от индексни фондове да се представи близо до портфейлите на фондовете от горните 3% на база миналите резултати и да бие значително останалите активни фондове“, посочват те.

Юджийн Фама обаче предупреждава, че не всички индексни фондове са подходящи за инвестиране възможности. Причината за това е, че има такива фондове, които налагат големи такси и комисиони. Поради това трябва да се внимава в избора и да се насочваме към ефективно управлявани фондове с ниски разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още