IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звезди или чукове падат на БФБ?

Или как "candlestick" формациите служат за индикатори при обръщане на тренда на пазара

12:20 | 25.03.08 г.
Звезди или чукове падат на БФБ?

Има ли място понятието "чук" на БФБ-София? Оказва се, че да, и вчера имаме именно такава формация. Става въпрос за термин от техническия анализ и по-специално от областта на японските графични "candlestick" формации, известни у нас и като японски графики "свещи". Някои от тях служат за индикатори при обръщане на тренда на пазара.

Формацията "чук" се образува в края на низходящ тренд - пазарът отваря по-ниско от затварянето в предишния ден, спадът се задълбочава, но впоследствие има поскъпване и цените затварят над цените на отваряне за съответния ден. В този случай сигналът е бичи и е индикация за евентуално обръщане на негативната тенденция.

Формацията "падаща звезда" пък се образува в края на възходящ тренд, като пазарът отваря по-високо от затварянето в предишния работен ден. Търговията продължава с поскъпване, но следва бърз спад и пазарът затваря на цени по-ниски от отварянето. Тази фигура индикира спад в следващите дни.

"Candlestick" формациите са тествани основно на западните пазари (валутни и фондови), където съществуват "къси" продажби и може да се печели както при падащ, така и при възходящ тренд. Що се отнася до родния фондов пазар, към настоящия материал е приложена графика, която илюстрира приложението на "candlestick" формациите. Графиката е от сайта на БФБ-София.

Дългата опашка на "свещите" индикира екстремни моменти на ентусиазъм или паника, на свръхпокупки или свръхпродажби. Индикация за екстремум е и отварянето на по-високи, респективно по-ниски нива, тоест с дупка (gap) или със скок. Според техническия анализ пазарът се стреми да запълни тези празни места.

В последните месеци пазарът на БФБ стана динамичен и има няколко ясно изразени "падащи звезди" и "чукове".

Приложена е и графика на EUR/USD от последните дни с рекорда от 1,59 долара за евро. Точно като "по учебник" по технически анализ еврото отваря с дупка на 17 март тази година, тоест образува зона на графиката в която няма сделки и отваря над цените на затваряне в предния работен ден. Следват последователно бурен ръст и силен спад и цените затварят под тези на отваряне. Имаме падаща звезда, която не е съвсем "правилна", защото пазарът не затваря близо до най-ниските нива. Седмица по-късно еврото губи 4 цента от цената на затваряне около 1,575 на 17 март тази година.

Така падащата звезда прекрасно илюстрира паниката сред държателите на долари и ентусиазма на държателите на евро на 17 март.

Материалът не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа. Материалът има за цел да популяризира широкоизползвания в чужбина технически анализ.

Натиснете за увеличение

Натисни за увеличение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още