IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приложим ли е техническият анализ на БФБ-София?

Оценка на положителните и отрицателните страни на техническия анализ като метод за вземане на инвестиционни решения и на БФБ–София като поле за приложение на анализа

18:03 | 15.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Приложим ли е техническият анализ на БФБ-София?

Подобен въпрос вълнува както инвеститорите на чуждите пазари, прилагащи техническия анализ и търсещи начин да разширят сферата му на използване, така и спекулантите на БФБ-София, които се стремят да намерят възможност за максимизиране на печалбите си чрез оптимизиране на моментите за откриване и закриване на позициите си.

Проблемът е, че както при всички ясно формулирани въпроси, така и на този едва ли би могло да бъде даден еднозначен отговор. Казано възможно най-кратко истината е, че ако смятаме, че техническият анализ е приложим на БФБ-София, то ще можем да го приложим успешно, ако пък приемем, че не може да се използва, то всъщност няма да имаме никаква полза от него. Целта на тази статия не е да защити едната или другата гледна точка, а просто да даде безпристрастна оценка както на положителните, така и на отрицателните страни на техническия анализ като метод за вземане на инвестиционни решения и на БФБ–София като поле за приложение на анализа.

Нека в началото внесем известни уточнения какво точно би трябвало да е правилното разбиране за техническия анализ, като разгледаме характерните му особености, и след това отбележим какви са отличителните черти на националния ни капиталов пазар, за да можем да преценим дали разглежданият метод е ефективно приложим към пазара-обект на анализ и след това да кажем доколко комбинацията им би била успешна.

По отношение значението на техническия анализ моментът е доста дискусионен най-малкото заради наименованието му, понеже, ако се замислим, ще установим, че той не е нито технически, нито е анализ (оттук вероятно идва и погрешната представа за същността и приложението му) - в него няма нищо, което да е свързано с техниката или каквито и да са нейни разновидности и в действителност не представлява метод, с помощта на който се извършва разбор на определен вид информация, а по-скоро е единствено средство за прогнозиране бъдещото поведение на курса на даден финансов инструмент на база налични данни в графичен вид за определен минал период.

В общи линии техническият анализ може да бъде определен като обективно средство за вземане на обосновани инвестиционни решения, работещ единствено в контекста на теорията на вероятностите при определено благоприятно съотношение риск/печалба за отделната сделка. Остава само да добавим предположението, че всеки инвеститор, използващ анализа, има определен набор от знания за конкретния пазар, с помощта на които може да постигне определена познаваемост, която ще доведе до краен положителен резултат в преобладаващата част от сделките. В случая изобщо няма значение точно кой инструмент за прогнозиране ще ползваме от безкрайното многообразие налични инструменти, приписвани на техническия анализ, важното е да разбираме логиката му на работа и да му имаме доверие.

Особеността при правилното прилагане на техническия анализ (който претендира, че в поведението на цените могат да се идентифицират определени закономерности) е, че граничи с теорията за случайното движение на цените (според която поведението на пазара е напълно случайно). От тази гледна точка се получава недоразумение, тъй като излиза, че ние всъщност не прилагаме техническия анализ по начина, по който го разбира средностатистическият инвеститор, а се осланяме на теорията за случайностите.

Решението на това противоречие е следното: ще изберем компромисен вариант като допуснем, че пазарът е случаен, но с определено направление в движението на цените, което в техническия анализ се обозначава като тренд и се обуславя от проявлението на масовата психология в борсовата търговия. Следователно при това положение техническият анализ може да се използва като работещо средство, понеже наличието на трендове е присъща черта на характеристиката му. Другата особеност е, че без трендове или големи пазарни движения в определена посока трудно бихме постигнали необходимото съотношение на риска спрямо печалбата - все пак нещо трябва да тласне печелившата позиция да направи движение няколко пъти по-голямо от поетия риск. Това, от своя страна, кореспондира с волатилността на пазара, спрямо който се прилага анализа.

След тези пояснения, които според нас биха могли да бъдат достатъчни в подкрепа на тезата за състоятелността на приложението на техническия анализ в контекста на теорията на вероятностите, нека разгледаме особеностите на пазара, спрямо който възнамеряваме да използваме анализа-БФБ-София. Това е ясно обособен в организационен аспект пазар - както знаем, всъщност е един от многото, които ни предоставят възможност за получаване на спекулативна печалба чрез покупко-продажбата на активите, които се търгуват на него.

По отношение на основните характеристики на всеки борсов пазар, а именно ликвидността и волатилността, основателни забележки биха могли да възникнат единствено по отношение на първия показател за състоянието на пазара - все още българската борса не е развита до ниво, което би позволило да бъдат задоволени изискванията на големите инвеститори по отношение размера на търгуваните от тях обеми.

Евентуален положителен обрат в тази насока би могъл да се наблюдава при положение, че регулаторният орган КФН разреши възможността да се търгува с къси позиции и съответно да се въведе маржин търговията, но това все пак е малко вероятно като се има предвид фактът, че дори и на Френската борса, която е с по-големи традиции и където обемите на търговия са значително по-големи, подобна възможност отсъства (изключваме договорите за разлика). Въпреки това капиталовият ни пазар показа в последната година, че е достигнал до етап на развитие, който спокойно може да се приеме като период на зрялост, при който цените на търгуваните инструменти се определят обективно в резултат на взаимодействието на основните пазарни сили - търсене и предлагане.

Като една от възможните причини за това е обстоятелството, че в последните години се увеличи броят на пазарните участници в лицето на нововъзникналите колективни схеми за инвестиране на привлечен финансов ресурс.

На база изложеното дотук - представените допускания за особеностите на приложение на техническия анализ и характеристиките на функциониране на БФБ София, можем да направим заключението, че техническият анализ, приложен към цените на активите, търгувани на БФБ-София е в състояние да доведе до ефективен резултат. Обаче всеки борсов спекулант трябва да осмисли и да прецени за себе си възможностите за печалба, които предлага подобна комбинация. Както казахме в началото, за да работи тя, е необходимо първо да повярваме в потенциалното й действие и едва след това да поемем риска от борсовата активност, която бихме предприели, за да реализираме определена доходност.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още