IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индикаторът Chaikin Money Flow

Chaikin Money Flow се основава на предположението, че силна акция обикновено се съпровожда от цени на затваряне в горната половина на дневния обхват при увеличаващ се обем

12:00 | 09.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Индикаторът Chaikin Money Flow
Индикаторът, разработен от Марк Чайкин, Chaikin Money Flow (CMF), се основава на предположението, че силна акция обикновено се съпровожда от цени на затваряне в горната половина на техния дневен обхват при увеличаващ се обем.

И обратното, слаба акция обикновено се съпровожда от цени на затваряне в долната половина на дневния обхват при увеличаващ се обем.

Формула за изчисление е:

CMF = Sum((((C-L) – (H-C))/(H-L))*V,n)/Sum(V,n)

, където C, H, L са съответно цена на затваряне, най-висока и най-ниска, а V е изтъргуван обем за периода (обикновено се вземат 21 периода).

Ако цените последователно затварят в горната половина на дневния обхват при увеличаващ се обем, то тогава индикаторът ще е положителен, т.е. над 0 линията.

Обратно, ако цените затварят последователно в долната половина на дневния обхват при увеличаващ се обем, тогава индикаторът ще е отрицателна величина, т.е. под 0 линията.

Можем да дефинираме три основни сигнала на CMF. Мечи сигнал при индикатора е, когато стойността му е под нула, което показва, че акцията е под натиск.

Вторият потенциален сигнал е периодът, за който CMF е останал в негативна територия. Колкото по-дълго е под нулата, толкова по-голям натиск от продажби се оказва върху акцията.

И последният сигнал, на който ще се спрем, е степента на натиск. Това се определя от абсолютната стойност на индикатора. Стойности от +/- 0,10 обикновено не се считат за ясни бичи или мечи сигнали. Според Чайкин движение над +0,25 и под -0,25 характеризира силен натиск върху цената.

Бичите сигнали се формират по аналогичен начин.
 
CMF може да се използва и като потвърждение за сигнали, давани при пречупване на тренд линията или за нивата на подкрепа и съпротива.
 
Ако цената на акцията пресича клоняща надолу трендова линия (сигнализиращи потенциално обръщане на тренда в обратна посока) може да искаме да изчакаме за по нататъшно потвърждение, като позволим на CMF да премине над 0-та.

Разминаваното между CMF индикатора и цените също представлява сигнал. Например ако най-скорошният връх на индикатора е по-нисък от своя предходен и все още цените продължават да се движат ногоре, това може да означава слабост. Обратното разсъждение може да направим при ниски стойности на CMF.
Вижте всички статии от категория Обучение
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още