IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценови модели при традиционния технически анализ

В настоящата статия ще представим три ценови модела от традиционния технически анализ – пречупване на трендовата линия, рамо-глава-рамо и двоен връх (дъно)

12:41 | 23.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Ценови модели при традиционния технически анализ

В настоящата статия ще представим три ценови модела от традиционния технически анализ – пречупване на трендовата линия, рамо-глава-рамо и двоен връх (дъно).

Пресичане на трендова линия

Сигналът, който се базира на пресичане на трендовата линия, се получава, когато ценовото пазарно равнище премине през продължението на правата линия, прокарано през последователни дъна (при покачващ се пазар) или последователни върхове (при спадащ пазар).

Съществуват две правила за определяне на трендова линия. Първото е, че ако пазарът отскочи от три или повече пъти от една линия, то тя вероятно е валидна трендова линия.

Второто правило се отнася до използването на така нар. връщаща се линия. Тя се прокарва успоредно на предполагаемата трендова линия. Ако пазарът отскочи поне два пъти от връщащата линия, то това  е потвърждение за валидност на тренда.

Пазарните цени са склонни да се колебаят между две двойки линии, защото всеки ценови импулс има твърде ограничена способност да се отклонява от тренда от по-високо ниво (по-дългосрочен).

Рамо-глава-рамо 

Другият модел, който генерира сигнал за покупка или продажба, е т.н. „рамо-глава-рамо“. В случая на горна база лявото рамо се формира от период на ниски цени, точно преди пазарът да се придвижи нагоре; главата се образува от самото ново по-високо ниво; дясното рамо се формира от период на високи цени непосредствено след новото ниско ниво. Основите и на двете рамена са приблизително на едно и също ценово равнище. Следователно между тях може да се прокара „линия на шията“. Сигнал за продажба е, когато цените пресичат продължението на тази линия.

Моделът може да се използва за предвиждане степента на следващото падане на цените. Според възприетата формула цените ще спаднат с толкова, колкото е разстоянието между главата и линията на шията.

 

 

 

За изчисляване на степента на покачване/спадане на цените също понякога се използват съотношенията на Фибоначи.

Обратният модел рамо-глава-рамо показва формиране на дъно и пресичането на линията на шията се приема за сигнал за покупка.

Двойни върхове (дъна)

Последният вид модели включва поне двукратното отскачане на пазара от дадена цена. В случая около пазарните върхове подобна форма се нарича двоен връх. Този анализ може да бъде повторен за пазарните спадове, където се появяват двойни дъна. Подобни обърнати форми са налице, когато цените отскачат 2 пъти от едно и също ниво преди покачване и обикновено сигнализират обръщане на тренда.


Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още