IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири решения, които ще помогнат на вашия бизнес да расте

Основателят на Entrepreneurs' Organization Върн Харниш за решенията, свързани с хора, стратегия, изпълнение и пари

09:06 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Четири решения, които ще помогнат на вашия бизнес да расте

3. Решения за Изпълнение

Предизвикателства в изпълнението изплуват, когато увеличаването на вашите приходи не генерира нарастващи печалби. Виждал съм много фирми, които утрояват приходите си, защото са капитализирани въз основата на отличаващо предимство, но рентабилността им спада поради повърхностно отношение към изпълнението.

Чрез просто затягане на вашите навици за изпълнение можете драстично да подобрите брутните маржове и рентабилността, като същевременно намалите времето, необходимо на всеки да свърши своята работа.

Друг показател на лошото изпълнение са часовете, прекарани в доставяне на вашите продукти или услуги. Когато изпълнението е хаотично, организацията трябва да разчита на "героизма" на своите хора, които работят часове наред, стремейки се да спасят организацията. Чрез просто затягане на вашите навици за изпълнение драстично можете да подобрите брутните маржове и рентабилността, като същевременно намалите времето, необходимо на всеки да свърши своята работа.

Gazelles има документ от една страница със списък на десет навици за изпълнение, който ще намали с до 90% времето, което ви отнема управлението на бизнеса, давайки възможност на ръководството да прекарва повече време в пазарно ориентирани дейности.

4. Решения за Пари

Последното предизвикателство е Пари. Първият закон на предприемаческата гравитация е "Растежът поглъща пари." Ние насърчаваме компаниите да изчисляват техния цикъл на движение на парите, който измерва в рамките на цялата компания колко време минава от похарчването на един долар (за маркетинг, дизайн, наем, заплати и т.н.) до получаването на този долар обратно.

В ранните дни на Dell цикълът на движение на парите отнема шестдесет и три дни и оставя основателя на компанията Майкъл Дел почти без пари. Чрез фокусиране върху намаляване на този цикъл днес компанията Dell го изпълнява за 35 дни по-малко. Това означава, че компанията генерира повече пари и расте по-бързо. Поради това тя притежава над $ 9 милиарда в банката в сравнение с $ 6 милиарда, когато е била в затруднено положение. Ние вярваме, че всички развиващи се фирми могат да постигнат това или най-малкото значително да подобрят своя цикъл на обръщане на парите, осигурявайки си достатъчно парични средства за подхранване на своя растеж.

Предлагам на мениджърите да прочетат известната статия на Нийл Чърчил в Harvard Business Review, озаглавена "Колко бързо вашата компания може да си позволи да расте ", който предлага формулите за изчисляване на вашия паричен процес.

Gazelles има инструмент „Пари” от една страница, който очертава паричния цикъл и ви помага да работите чрез конкретни начини за удвояване на оперативния паричен поток през следващите 12 месеца.

ВАШЕТО РЕШЕНИЕ

Сега е време да избирате. Кое от четирите решения ще бъде вашият основен фокус?

При сравняване на Северна Америка с Австралия, Китай, Дубай и Индия това, което открихме, е ясна разлика във фокуса между развитите и развиващите се региони. Ясно е, че компаниите в развитите страни са най-фокусирани върху необходимостта да се ускори растежът и по този начин са избрали стратегията почти две към едно пред проблемите с хората. От друга страна, фирмите в развиващите се страни драстично се нуждаят от квалифицирани хора, за да постигнат растеж.

Това, което се наблюдава сред една трета от компаниите във всички региони, е необходимостта от фокус върху изпълнението. Много комапнии в растеж имат разумно фокусирана стратегия и отдадени хора. Доходите обаче не са на необходимото ниво и хората работят дълги часове, за да компенсират липсата на процеси, характерна за малки и средни компании.

Интересното е, че парите, макар и не водещ проблем в рамките на всеки от избраните региони, бяха фокус два пъти повече в компании от Китай, отколкото в останалите региони (10% срещу 5% от анкетираните). Причина бяха по-скоро множеството възможности за растеж и придобивания, които се откриват пред китайските фирми.

Чрез обучение, коучинг и технологичната платформа на Gazelles ние можем да ви помогнем да изпълните тези четири решения правилно, като се възползвате от икономическата криза, за да грабнете своя пазарен дял.

Върн Харниш ще бъде основен лектор на регионалната конференция за икономическия растеж по време на криза SEE Growth Summit 2014, която ще се проведе в София на 25 март 2014 г. Повече подробности вижте на http://seegrowthsummit.com.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още