IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Греъм създаде модерното виждане за ролята на акционерите в управлението

Акционерите са преди всичко собственици на даден бизнес, а не просто притежатели на определен брой акции, изтъква анализаторът

10:06 | 04.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как Греъм създаде модерното виждане за ролята на акционерите в управлението

Standard Oil, компанията на Рокфелер

Apple и Dell са два от най-силните американски бранда в началото на 21 век. 80 години по-рано с подобен статус е била компанията на Джон Рокфелер - Standard Oil Co. Греъм е проучвал инвестиционните възможности на свързаните с  Standart Oil  компании. Ако богатството на Рокфелер се коригира спрямо днешния темп на инфлация, то той остава най-богатият човек в цялата писана история. Освен това той се отъждествява и с двояката си същност на човек, отдаден на филантропията и бизнесмен, провеждащ едни от най-агресивните бизнес тактики и стратегии.

По силата на антитръстовия закон на Шърман корпорацията на Рокфелер е раздробена на 34 по-малки компании. Една от тези независими организации била Northern Pipe Line Co, една от осемте компании, занимаващи се с  преноса на суров петрол до рафинериите на Standart Oil. През 1926 г. от всички компании, които се занимават с пренос на петрол, се изисква база данни с финансовите им отчети.

Последните е трябвало да се предоставят пред Междущатската комисия по търговия. Младият тогава Бен Греъм е преглеждал част от смътните отчети на Northern Pipe Line Co и разкрива, че има нещо озадачаващо в тях. Тогава  той взема съдбоносното решение да хване влака за Вашингтон и да  проучи обстойно компанията, използвайки пълните отчети, съхранявани в Междущатската комисия по търговия.

Греъм установил, че акционерите дори и не подозирали, че тяхната компания притежавала инвестиции в бързоликвидни активи и железопътни облигации, равняващи се на стойност от  95 долара за акция, докато по същото време  въпросните акции се търгували на капиталовия пазар на цена от едва 65 долара.

Десетилетия по-късно Греъм възкликва: „След всички тези години аз все още съм изумен от факта, че никой от доайените  във  финансовия свят  не си е помислял да погледне по-задълбочено в базата данни на Междущатската комисия по търговия.“

Наистина Греъм бил първият, който открива за неподозираните богатства, с които разполага филиалът на Standard Oil. Именно за това той закупува акции на Northern Pipe Line Co, даващи право на 5% дял от компанията.

Греъм установява, че компанията реализира приход от 300 000 долара на годишна база и в същото време притежава железопътни облигации, равняващи се на 3,6 милиона долара, инвестиция, която няма нищо общо с основната дейност на компанията.  Последното предполага компанията да разпредели тези налични средства като дивиденти за нейните пълноправни собственици.

Греъм застъпва тезата, че би следвало да се разпределят  дивиденти на стойност от 90 долара за акция от максимално възможни 95 долара за акция, точно толкова на колкото се равнявала общата стойност на  ликвидните активи на компанията,  съотнесена  към общия брой на емитираните от  компанията акции.

Идея, страхотна като замисъл, но трудна за реализиране. Съвсем скоро  Греъм разбира, че само добра воля и аргументирано убеждаване не са достатъчни, за да се бъде накаран  мениджмънтът на корпорацията да предаде контрола си  върху тези неоперативни, високоликвидни активи на техните пълноправни собственици.

Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Чудесна статия, браво на екипа на ***!+1.000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
LuckyYou
преди 10 години
http://***.investor.bg/forum/showthread.php?t=12860Ето, чудесна статия. За това, дайте да натиснеме Керезов да разпредели един дивидент, по-сериозен така, който в последствие ще доведе и до вдигане на акцията. Знам че някои говорят за реинвестиране на печалбите, но когато фирмата има 700 000 000 лв. неразпределена печалба, едни 200 млн. под формата на дивидент ще допринесат и за инвеститори, които търсят дивиденти и растеж. Тия дето искате реинвестиране също ще останат доволни като отидем на 4-5 лв. за акция. :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още