IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Греъм създаде модерното виждане за ролята на акционерите в управлението

Акционерите са преди всичко собственици на даден бизнес, а не просто притежатели на определен брой акции, изтъква анализаторът

10:06 | 04.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как Греъм създаде модерното виждане за ролята на акционерите в управлението

Днес Бенджамин Греъм е познат преди всичко като ментор на Уорън Бъфет и като автор на някои от класическите книги за инвестирането в стойност. След публикуването на “The Intelligent Investor„ през 1973 г., Греъм пише: „Още от 1934 г. ние призоваваме акционерите да бъдат по-взискателни и действени по отношение на  висшия мениджмънт“.

Дори преди публикацията на първата си книга през 1934 г., бележитият инвеститор е споделял многократно своите възгледи за правата на акционерите пред финансовата общност, пише Bloomberg.

През 1932 г. Греъм публикува няколко статии в списание Форбс, които са може би най-значимият му приносвъв връзка с въвеждането на идеята за баланса на интересите между мениджмънта и притежателите на акции.

Двете най-ярки статии в това отношение са:

- “Източват ли корпорациите техните собственици? (“Are Corporations Milking Their Owners?”);

- „Трябва ли богатите корпорации да връщат свободния кеш на акционерите“ (“Should Rich Corporations Return Stockholders’ Cash?”).

Възгледите на Греъм по отношение ролята и мястото на  акционерите в публичните компании остават валидни и до днес. При това би могло да се каже, че те са особено актуални в съвременния корпоративен свят, предвид многобройните конфликти на интереси между управляващи и собственици.

Като примери за по-скорошни и значими прояви в тази насока следва да се изтъкнат имена като Дейвид Айнхорн, който успява да издейства повишаване на коефициента за изплащане на дивиденти на технологичната компания Apple Inc (AAPL), както и името на Карл Айкан, което се свързва с издействането на по-благоприятни условия по изкупуването на новоемитирани акции на компанията Dell от съществуващите акционери.

Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Чудесна статия, браво на екипа на ***!+1.000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
LuckyYou
преди 10 години
http://***.investor.bg/forum/showthread.php?t=12860Ето, чудесна статия. За това, дайте да натиснеме Керезов да разпредели един дивидент, по-сериозен така, който в последствие ще доведе и до вдигане на акцията. Знам че някои говорят за реинвестиране на печалбите, но когато фирмата има 700 000 000 лв. неразпределена печалба, едни 200 млн. под формата на дивидент ще допринесат и за инвеститори, които търсят дивиденти и растеж. Тия дето искате реинвестиране също ще останат доволни като отидем на 4-5 лв. за акция. :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още