IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската перспектива на корпоративното управление

Корпоративното управление е един от инструментите за подобряване на конкурентноспособността на отделната компания

13:05 | 28.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейската  перспектива на корпоративното управление

От проф.дикн Бистра Боева

Корпоративното управление, прието като управление на публичните компании, е в центъра на вниманието на капиталови пазари, членове на корпоративни ръководства и безспорно на регулаторите. В последните години лидер в утвърждаването на добри практики на корпоративното управление е и Европейската Комисия.

След дебатите по Зелената книга за корпоративно управление през 2011 година и с представения План за действие в областта на дружественото право и корпоративното управление (12.12.2012) Европейската Комисия конкретизира и най-належащите мерки в тези области.

Потвърждение за приоритетите, върху които ще работят както ЕК, така и страните-членки на ЕС, са и проведените дискусии по време на 12 конференция на ЕС за корпоративно управление /май 2013/. За българските публични дружества е важно да се очертаят следните насоки в развитието на корпоративното управление:

На първо място е ясното виждане за балансираност на взаимодействието – регулиране (намеса на държавата) и саморегулирането (кодекси за корпоративното управление). Принципът „спазвай или обяснявай“ се приема като ключов за добрата практика на корпоративно управление в страните–членки и през следващите години.

Добрата новина е, че независимо от активизираната намеса на държавата, се запазва и насърчава практиката и на саморегулиране. Препоръките и в Плана за действие са за продължаване на практиката за прилагане на принципа “спазвай или обяснявай“ при подобряване на качеството на бележките, чрез които се отбелязват отклоненията. В качеството на страни, чиято практика може да бъде еталон по отношение на прилагането на принципа „спазвай или обяснявай“ в Плана за действие се отбелязват Белгия и Швеция.

На следващо място в контекста на предложенията от обсъжданията както на Зелената книга за корпоративно управление и Плана за действие се насърчава и се акцентира върху подобряването на работата на бордовете.

Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още