IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усилиха ли се колебанията на американския фондов пазар?

Привидно високата волатилност през юни е в рамките на историческите стойности, като може да се повтори в идните месеци, пише Марк Хълбърт за MarketWatch

15:52 | 13.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Усилиха ли се колебанията на американския фондов пазар?

 

Следователно инвеститорите, които не могат да толерират висока волатилност като юнската, може да намалят експозицията си към акциите, докато пазарът се успокои.

Едно от обичайните убежища – облигационният пазар, обаче в момента е заплашен  от вероятността за повишаване на лихвите, което го прави твърде рисков. Вариант са краткосрочноте матуритети, които реагират в най-малка степен при промяна на лихвите.

Друга възможност е да хеджирате портфейла си от акции чрез фонд, обвързан с индекса на пазарните колебания CBOЕ Volatility, който печели с увеличаването на волатилността.

Макар пазарната волатилност сега да не е висока в исторически план, индивидуалните акции са много по-рискови. За това има няколко причини, според професора от Харвардския университет Джон Кямпбъл.

“Едно от обясненията е, че сега на пазара има по-малко конгломерати, отколкото в миналото. Те са заменени от компании, специализирани в конкретна индустрия. Друга причина е, че компаниите започнаха да стават публични в по-ранен стадий от развитието си, когато бъдещето им е по-несигурно.”

Голямата индивидуална волатилност на акциите обаче не води до по-голяма волатилност на пазара като цяло, защото отделните колебания се компенсират взаимно. Точно затова е важно портфейлът от акции да е добре отраслово диверсифициран.

“Понастоящем това значи доста повече от 15-20 компании, което в миналото се смяташе за достатъчна диверсификация”, посочва проф. Кямпбъл.

За повечето дребни инвеститори това на практика означава инвестиция в широко диверсифициран взаимен фонд. Да отбележим обаче, че това ще елиминира само индивидуалната, но не и пазарната волатилност.

Обикновените инвеститори все пак могат да направят вложения и в отделни компании, стига обаче те да не представляват повече от 5% от целия им портфейл.

След като повечето такива инвеститори притежават само няколко позиции, разумната стратегия би била по-голямата част от портфейла да се вложи във взаимен фонд, а остатъкът да се разпредели между тези предпочитани компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още