IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо да се чувстваш комфортно с дискомфорта е ключово за успеха?

За да успеем в кариерата си, трябва непрекъснато да си даваме сметка дали позволяваме на страховете си от провал да ни възпират от действие

11:30 | 05.05.13 г.
Защо да се чувстваш комфортно с дискомфорта е ключово за успеха?

За да успеем в кариерата си, трябва непрекъснато да си даваме сметка дали позволяваме на страховете си от провал да ни възпират от действие. Трябва отново и отново да решаваме:

Продължавам ли да правя онова, което винаги е било правено, или предизвиквам старите нагласи и изпробвам нови подходи към решаването на проблемите?

Търся ли нови предизвикателства или просто се справям с онези, пред които вече съм изправен?

Рискувам ли да се изложа и да бъда уязвим, или действам, за да предпазя гордостта си и властта, която имам?

Искам ли си онова, което наистина желая, или просто искам онова, което другите са готови да ми дадат?

Казвам ли ясно пред останалите какво мога или просто се надявам, че усилията ми ще бъдат забелязани?

Говоря ли онова, което мисля, или си мълча, свивам се и се подлагам на критики?

Разбира се, готовността да се поемат рискове не означава, че всичко, което опитваме, ще бъде увенчано с успех. Но както би казал всеки успял човек, само чрез желание да се греши и опити на нови неща може да се постигне повече, отколкото правеното до момента.

Твърде често позволяваме на нашите грешки и провали да ни определят. И все пак, както казва д-р Мартин Селигман, основател на позитивната психология, "не провалите ни определят бъдещия ни успех, а начинът, по който си ги обясняваме".

Ако вярвате, че независимо от случилото се, можете да се справите, какви действия бихте предприели, които не предприемате в момента? Какви разговори бихте провели, които сте отлагали? Представете си, че са минали десет години и си помислете какъв живот искате да имате тогава. Какво искате да правите? С кого? Какъв искате да сте?

След десет години ще има хора, които са постигнали невероятен успех. Макар че не знаем кои ще бъдат те, едно е сигурно - няма да са хора, които са стояли тихо в зоната си на комфорт.

По-скоро ще са хора, които продължават да надхвърлят себе си, дори и когато нещата вървят гладко, и които са готови да рискуват да се провалят или да изглеждат глупаво с ясното съзнание, че най-големият риск, който поемат, е да не поемат абсолютно никакъв риск. Въпросът е дали Вие ще сте един от тях.

В нашия все по-предпазлив и конкурентен свят има малко сигурност в това да се опитваш да си в безопасност. Да си готов да се откажеш от познатото и да посрещнеш дискомфорта, свързан с това да си извън зоната си на комфорт, е все по-важно за успеха в работата и живота.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още