IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Китипов: Финансовото планиране все по уверено си проправя път в България

Финансовите цели трябва да са ясно формулирани, а не просто пожелателни и абстрактни, съветва финансовият консултант

08:30 | 22.04.13 г. 1
П. Китипов: Финансовото планиране все по уверено си проправя път в България

- Има ли място за личните финансови консултанти в България или българинът е невъзприемчив за тази западна практика?

Както на всяка нова услуга, така и на тази й трябва време, за да се наложи на пазара. И към момента, част от финансовите институции се опитват да я предлагат, но освен предимствата, които могат да предложат имат един съществен недостатък – никога не могат да бъдат независими. Винаги ще продават само техни продукти, в което впрочем няма нищо неестествено.

Конкретно на въпроса – да. Оказва се, че има хора които са чакали появата на тази услуга и са приятно изненадани на наличието й в България. За радост и с общи усилия успяваме да развенчаем мита, че това е привилегия само за определена класа. От финансов план се нуждаят значителна част от домакинствата.

Впечатляващо е, че има много млади, трезво мислещи и прогресивни хора, които планират включително времето, когато ще се наложи да се оттеглят от активна дейност. И добре, че е така защото е крайно време да избягаме от убеждението,че държавата ни е длъжна и че може да осигури запазване на жизнения стандарт на всеки един от нас при достигане на пенсионна възраст.

Има и такива, в разцвета на своите сили, които планират финансовото измерение на обучението на децата си. Други искат да видят цялостна картина на тяхното финансово  здраве „отстрани“, с други думи да получат независима оценка и мнение.

- Трябва ли личните финанси да дават отговор на всеки въпрос, например „Да си купя ли дъвка?“, „Мога ли да си позволя море за 1 000 лв.?“ или трябва да отговаря само на въпроси за инвестициите, застраховането, спестяването?

В съставянето на (семейния) бюджет се работи с известни приближения. Безсмислено е да се взираме във всеки дребен разход, особено ако това би ни отнело значителна част от времето, за да го отчетем. 

Финансовото планиране все пак е призвано да направи живота ни поне една идея по-подреден. От него ще разберем какво можем да си позволим и какво не. Всеки финансов въпрос е важен и то много, особено ако сме съумели да следваме начертаните цели и постепенно да ги „обличаме“ във финансово изражение. Изброените от вас въпроси са неизменна част от обхватния финансов план.

- „Искам да стана богат!“ Това цел ли е?

Това е желание. Целите трябва да бъдат ясно формулирани и да могат да бъдат финансово измерими. Искам след 7 години да подсигуря EUR 15000 за първите две години от следването на дъщеря ми, като предпочитам консервативен подход  при инвестирането; паралелно с това искам да измеря възможността да се оттегля на 53, като запазя 70% от жизнения си стандарт по днешни цени. Това са ясно поставени цели.

Вашият личен финансов консултант ще ви преведе през процеса и ще ви помогне да формулирате коректно вашите (финансови) цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Мисля, че това е първото нещо, което трябва да направим днес! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още