IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем идеи за инвестиции в компании с устойчива стойност и доходност

Intel и Microsoft предлагат добри възможности на фона на икономическата несигурност, компаниите за комунални услуги също могат да са удачни

14:24 | 11.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Седем идеи за инвестиции в компании с устойчива стойност и доходност

5. Philip Morris (PM)

Тютюневата компания може да се похвали с хубав дивидент, който пое във възходяща посока, откакто компанията се преструктурира и пренасочи бизнеса главно към международните пазари, а не в САЩ. Една много добра причина за покупка на акции на PM е, че в последните няколко години компанията е изкупила собствени акции на стойност 5 млрд.

Като се има предвид и силното й финансово състояние, няма причина това да не продължи.

Ако не ви се вярва, че компанията е силна в момента, обърнете внимание на последното покачване на дивидента - от 64 на 77 цента. Това е доста голям скок и показва огромна финансова гъвкавост.

6. Procter & Gamble (PG)

Щеше да бъде погрешно, ако в списъка нямаше поне едно име, изцяло насочено към потребителския сектор. P&G е с над 3% дивидентна доходност и през последните пет години е увеличавала дивидента с по над 11% годишно. Фирмата изкупи обратно акции за над 1,3 млрд. долара през третото тримесечие на 2011 година и е изкупувала обратно акции за между 5 млрд. и 6 млрд. долара през последните няколко години.

Компанията винаги е била една от водещите като стойност, а на нейно място можеше да бъде Johnson and Johnson (JNJ). За P&G обаче се очаква по-висок ръст на приходите и печалбата.

7. Dominion Resources (D)

Компаниите за комунални услуги винаги са имали добри дивиденти, а Dominion се смята за много силен играч в региона на Вирджиния, САЩ. Фирмата може да се похвали с 3,8% дивидент, който показва устойчив темп на растеж.

Dominion изкупи обратно акции през 2011 година, заради данъчни облаги, но в съобщение до инвеститорите бе съобщено, че това е единичен случай и не се очаква ново изкупуване в близко бъдеще.

Компанията също така очаква ръст на приходите през тази и следващата година.


Превод: Тошко Иванов
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още