IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем идеи за инвестиции в компании с устойчива стойност и доходност

Intel и Microsoft предлагат добри възможности на фона на икономическата несигурност, компаниите за комунални услуги също могат да са удачни

14:24 | 11.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Седем идеи за инвестиции в компании с устойчива стойност и доходност

2. Microsoft (MSFT)

Microsoft бележи 3.07% дивидентна доходност след последното увеличение на дивидента. Неговият размер е нараснал двойно за последните пет години, което се равнява на около 15% годишен ръст.

Microsoft изкупи обратно 38 млн. акции през третото тримесечие на 2011 година на обща стойност 1 млрд. долара. Към края на последното тримесечие на годината от компанията имаха оставащи 11,2 млрд. долара (5% от текущата пазарна капитализация.) от 40-те млрд., планирани по програмата за обратно изкупуване със срок до септември 2013.

Microsoft имат над 60 млрд. долара в брой и в инвестиции на разположение, а благодарение на стабилните парични потоци без проблем ще могат да продължат обратното изкупуване и начисляването на дивидент в близко бъдеще.

3. Verizon (VZ)

Verizon не изкупуват обратно акциите си, но имат най-висока дивидентна доходност от всички седем споменати компании. Към момента дружеството има дивидентна доходност от акция над 5%, като през последните пет години дивидентът се е увеличавал с повече от 4% годишно.

Verizon е добър избор, защото би трябвало да спечелят доста от продажбите на новия iPad тази година, както и от това, че сливането на AT&T и T-Mobile се провали. Прогнозите сочат, че Verizon най-вероятно ще има по-висок ръст на приходите и печалбата на акция в сравнение с основния си конкурент. Заради това компанията е в списъка.

4. Waste Management (WM)

Waste Management има втората най-висока дивидентна доходност в списъка – 4,5%, благодарение на последното увеличение на дивидента. Също така през последните пет години той е нараствал средно с по 10% годишно.

Отстраняването на отпадъци едва ли е бизнес които ще изчезне в скоро време, затова в дългосрочен план инвестицията би имала добра стойност. Компанията завърши своята програма по обратно изкупуване на акции през 2011 година, като изкупи обратно акции на стойност 546 млн. долара. Към момента не са обявени планове за бъдещо изкупуване на акции.

Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още