IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да инвестираш парите си там, където ти подсказва сърцето

Постигането на печалба не е единствената цел на социално отговорните взаимни фондове, които са ангажирани с развитието на обществото като цяло

08:31 | 13.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Да инвестираш парите си там, където ти подсказва сърцето

Всеки човек, който има желание да инвестира в акции и ценни книжа, но не разполага с нужното време, знание и опит, за да го направи, може да се включи на международните финансови пазари чрез взаимните и борсово търгувани фондове (ETFs).

Покупката на дялове във взаимен фонд или на акции в борсово търгуван фонд превръща отделните инвеститори в акционери в тези компании, които фонд мениджърите са преценили, че са печеливши и перспективни. Фонд мениджърите се ръководят единствено от реализирането на печалба за своите клиенти при взимането на решение в кои компании и сектори от икономиката да вложат техните пари.

Когато става въпрос за клиентски пари, инвестиционните консултанти са длъжни да поставят финансовия интерес на вложителите над своите ценности и разбирания.

Вложителите във взаимни фондове от своя страна не могат да контролират в кoи компании инвестират взаимните фондове, в които участват. Понякога те дори не знаят в какво са били инвестирани парите им, нерядко и заради липсата на заинтересованост.

Въпреки това има много хора със спестявания, които биха се включили на пазарите на ценни книжа, стига да имат възможност да инвестират в компании и проекти, които да отговарят на моралните им ценности, лични предпочитания или религиозни разбирания.

Това става възможно благодарение на социално отговорните взаимни и борсово търгувани фондове. При тях реализирането на печалба не е единствената цел, защото те са ангажирани с развитието на обществото като цяло и с определени ценности на своите вложители.

Тези фондове инвестират в компании, обвързани с етични и социално отговорни дейности и се въздържат от определени сектори на икономиката, които имат „лоша репутация” или са в разрез с ценностната система на техните вложители.

Социално отговорните фондове най-често инвестират в компании, ангажирани с дейности за опазването на околната среда, повишаването на енергийната ефективност, рециклирането на отпадъчни материали, пречистване на водата и производството на енергия от възобновяеми източници.

Те залагат на идеята, че за да реализират печалби в едно общество, трябва да допринесат за неговото развитие. Ето защо инвестират в компании, които се грижат за подобряването на средата и условията за труд, подкрепят спортни дейности, културни мероприятия, здравни и социални проекти с обществена значимост.

В САЩ дори съществуват „религиозни” взаимни фондове, които съобразяват инвестициите си с религиозните разбирания на своите вложители. По този начин те печелят за клиенти много хора, които са се въздържали от покупката на дялове в обикновени взаимни фондове заради определени религиозни ценности, с които държат да се съобразят.

Създаването на социално отговорни фондове обаче не е така лесна за реализиране идея. Те трябва да се съобразяват с редица ограничения в своите инвестиции, а това неминуемо ще се отрази на възможностите им за реализиране на печалба.

Критиците на тези фондове също смятат, че инвестициите със социален или етичен характер могат да бъдат не по-малко ирационални от другите пристрастия, които хората проявяват, когато става въпрос за пари.

Освен това социално отговорните фондове са силно зависими от това вложителите им да се придържат към своите ценности въпреки възможностите за печалба, които се откриват в други "лоши" сектори междувременно.

Друг недостатък на социално отговорните фондове са по-високите годишни такси за тяхното управление в сравнение с тези на обикновените взаимни фондове. Освен това при тях опасността да се инвестира прекомерно в отделна индустрия, както в момента става с производството на енергия от възобновяеми източници, е по-голяма.

Въпреки това броят на социално отговорните взаимно фондове по целия свят се е увеличил значително през последните десет години. Силно е нараснала и стойността на активите под тяхно управление, като по данни на Социалния инвестиционен форум в САЩ тези фондове са управлявали 1,9 трлн. долара към края на 2007 г.

Това представлява около 8% от всички активи, управлявани от всички взаимни фондове в САЩ.

В България такива социално ангажирани взаимни фондове все още няма, а инвестиционните практики с обществена насоченост са рядко срещана кауза. В същото време интересът на хората към опазването на природата и природните ресурси, използването на възобновяемите източници на енергия, подобряването на социална справедливост и решаването на редица социални проблеми се увеличава бързо.

А това означава, че социално отговорните взаимни фондове биха могли да бъдат наистина успешна инвестиционна алтернатива, и то не само сред тези, които са решили да инвестират парите си там, където им подсказва сърцето.

Алтернативната гледна точка: Инвестиции в акции на греха

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още