IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 капана за дребните инвеститори

Кои са най-често срещаните измамни инвестиционни схеми в Щатите?

15:13 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
10 капана за дребните инвеститори

Лесно е човек да стане жертва на измамна инвестиционна схема, както показаха събитията от последните две години в САЩ.

Мошениците следват последните пазарни тенденции и намират слабости, с които примамват жертвите си. Мишена номер едно са възрастните хора, следвани от тези в предпенсионна възраст, смятат от North American Securities Administrator Association (NASAA).

ФБР оценява на 40 млрд. долара стойността на измамите с ценни книжа през 2008.

Кои са 10-те най-често срещани капани показва цитиран от CNBC списък на NASAA:

1. Схеми на Понци (вид пирамиди)

Безспорният капан номер едно, който продължава да подлъгва инвеститорите и след 150-годишната присъда на Бърнард Мадоф, злоупотребил с милиарди по този начин.

Наричат се така по името на Чарлз Понци, който пръв е организирал подобна схема през 1919 в Бостън. При нея организаторите си разпределят всички средства, постъпили от новоприсъединилите се инвеститори, докато при класическите пирамиди доходът на новите инвеститори зависи от това колко други са се включили след тях.

2. Инвестиционно злато и валута

При сегашната висока цена на златото инвеститорите трябва да са предпазливи към схеми, които им обещават да закупят за тях злато и да им го пазят „на сигурно място“ с цел продажба при покачване на цената. В много случаи златото изобщо не съществува.

Търговията с валута пък изисква познания, далеч надхвърлящи познанията на повечето индивидуални инвеститори. А в много случаи става дума и за откровена кражба чрез събиране на комисиони за сделки, които не са извършени.

3. Природни ресурси

Продължават измамите с инвестиции в енергийни източници, скъпоценни метали, петрол, газ, слънчева енергия и др., които обещават бързи печалби. Особено податливи са инвеститори, които искат да възстановят понесени загуби.

4. Продажба на натрупаните вноски по застраховки живот

Макар че това помага на някои хора да си набавят средства, необходими за медицински и други разходи, то обикновено е на висока цена, особено за възрастните хора.

5. Частно пласиране на ценни книжа

Зачестяват случаите на измама чрез подвеждаща информация при тези пласирания, главно чрез компании, които покриват изискванията за набиране на капитал по този начин без регистриране на емисията в щатската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC).

6. Недвижими имоти

Измамите се проявяват във вид на предложения за помощ, отправени към хора, които срещат затруднения с обслужването на ипотеките си. Повечето от тези схеми прибират солидна предварителна такса, без всъщност да предлагат някаква изгода за клиентите.

7. „Развлекателни“ инвестиции

Нерегулирани инвестиции, обхващащи голямо разнообразие, в това число филми, интернет хазарт и порно сайтове, които предлагат висока възвращаемост, разкривайки обаче много малко за рисковете.

8. Краткосрочни търговски полици

Много възрастни хора в Америка изгубиха спестяванията си, инвестирайки в такива инструменти с падеж до 9 месеца. Тези полици могат да се предлагат като застраховани, но когато гаранцията идва от застраховател извън САЩ, тя на практика е неприложима.

9. Спекулативни иновации и нови продукти

Макар и да обещават висока възвръщаемост, те са подходящи единствено за професионални инвеститори, които знаят как да оценяват рисковете.

10. Борсово търгувани фондове

Някои фондове, които се търгуват през целия ден като акции, използват екзотични финансови инструменти като опции, деривати и др., и обещават по-добра възвръщаемост от пазара. Поради силните си колебания те не са подходящи за повечето дребни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още