IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: 69% се притесняват от размиване на акциите им

Само 11% не знаят какво е размиване на акциите

10:24 | 18.02.10 г.
Анкета: 69% се притесняват от размиване на акциите им

Притеснение от размиване на акциите им обхваща 69% от гласувалите в рамките на 24 часа в анкета на Investor.bg 293 читатели.

Размиването на акциите е процес на увеличение на капитала при цена, по-ниска от пазарната или при цена по-ниска от цената на която е придобита от съответния инвеститор. Поради ликвидната криза на пазарите механизмът с правата не сработва и цената на тези инструменти е прекалено ниска, за да компенсира загубата на дял.

Често правата струват 0,1 стотинка, или минимално възможната. Така след увеличението акционерът се оказва с по-малък дял, а капиталът на дружеството е увеличен на значително на ниска цена и има намален шанс акциите да поскъпнат до нивата, на които е купувал инвститорът.

Системата е такава, че въпреки механизма с издаването на търгуеми права, облагодателствани са тези, които купуват на увеличението, така нареченото правило за "Цар Кеш" или този, който има пари, диктува на каква цена да влезе.

В условията на криза много дружества са притиснати от ликвидни проблеми и са принудени да прибегнат до увеличение на капитала и дадат премия под формата на подходяща цена на потенциалните нови акционери.

За да не загуби дела си, акционерът трябва да вложи нови пари, като запише пропорционалния си дял, но в условията на криза точно това е проблемът, че той не може или не иска да влага нови пари.

Само 17% от гласувалите не се притесняват от реализиране на увеличение на капитала в дружествата, от които имат дял. От тях 1/6, или 3%, не се притесняват по простата причина, че са купували под номинала на акциите, а под номинала не може да се прави увеличение на капитала. Номиналът не може да бъде по-нисък от 1 лв., съответно увеличението на капитала не може да бъде направено на цена под 1 лв.

Едва 3% не могат да преценят дали се притесняват, или не, а само 11% не знаят какво е размиване на акциите им.

Пример за разводняване на капитала представя блогърът Пламен Дерменджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още