IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо петъчните данни за заетостта в САЩ са толкова важни?

Докладът за трудовата заетост е най-важният ориентир за растежа на най-голямата икономика в света

11:32 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Защо петъчните данни за заетостта в САЩ са толкова важни?

Данните за заетостта в неселскостопанските отрасли на щатската икономика, които се публикуват в първия петък на всеки месец, са най-важните икономически новини за САЩ. Те се следят внимателно от всички инвеститори и пазарни участници и предизвикват голяма динамика на валутните, фондовите и стоковите пазари.

Докладът на американското правителство за пазара на труда се публикува в 15:30 ч. българско време и дава подробна информация за общия брой на лицата, които са били ангажирани в отраслите на американската икономика през последния месец. Той изключва промяната в броя на работещите в селското стопанство.

Селскостопанският сектор не е включен в статистиката заради сезонния характер на заетостта в него, който би изопачил данните за нивото на заетост в САЩ. Основната цел на доклада е да покаже колко работни места са били открити или закрити в неселскотостопанските отрасли на американската икономика.

Държавните служители и тези в неправителствени организации с идеална цел също не участват в доклада. По този начин данните отразяват реалната промяна в броя на работната ръка, която участва в създаването на брутния вътрешен продукт на САЩ.

Промяната в броя на лицата, които са ангажирани в неселскостопанските отрасли на щатската икономика, е положителна и варира от +10 хил. до +250 хил. в периоди на икономически растеж. От януари 2008 г. до декември 2009 г. обаче тя намалява и се движи в интервала от -17 хил. до -663 хил., като дъното е от март 2009 г.

Именно през март 2009 г. световните фондови борси достигнаха многогодишно дъно заради паниката на финансовите пазари, а икономиките на повечето страни по света претърпяха силен спад.

Заедно с промяната в неселскостопанската заетост излизат и данните за нивото на безработица в САЩ през последния месец, подробна разбивка за промяната в трудовата заетост в САЩ по отрасли, както и данните за средните почасови доходи.

Защо тези данни предизвикват големи вълнения на финансовите пазари?

Данните за заетостта в САЩ се следят внимателно по простата причина, че Съединените щати са най-голямата икономика на света, а потребителските разходи са източник на около 70% от брутния вътрешен продукт на страната. Разходите за потребление на свой ред зависят от нивото на заетост и доходите на населението.

Ето защо докладът за пазара на труда е може би най-важния ориентир за растежа на най-голямата икономика на света. Тълкуването на тези данни, логично или не, често води до значителни движения на всички финансови пазари и може да постави началото на нова тенденция през идните седмици и месеци.

Начинът, по който тези данни се отразяват на пазара обаче, не е еднозначен. Когато новините са добри (по-ниска от очакваното безработица), те би трябвало да подкрепят курса на щатския долар и цените на по-рисковите финансови активи, които са благоприятствани от растежа на заетостта и икономиката.

През последните две години обаче финансовата криза превърна долара в убежище в периоди на икономическа несигурност. Ето защо ако данните за пазара на труда се окажат по-лоши от очакваното, доларът поскъпва, вместо да поевтинява. Движението е обратно на това, което се наблюдава при рисковите активи.

Праз тази седмица се наблюдава такава тенденция – щатският долар поскъпва заради притеснения, че днешните данни може да не оправдаят очакванията на пазара, че американската икономика е започнала да създава работни места през януари, след като над 7 млн. души в страната останаха без работа за последните две години.

Важно е да се запомни, че тези данни се следят от много анализатори, фондове, инвеститори и спекуланти, което почти винаги води до увеличена волатилност на финансовите пазари, която се усеща дни преди публикуването им. Те са предпоставка нестабилност в цените на активите, която може да донесе на пазарните участници възможност за по-голяма печалба, но и за по-голяма загуба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още