IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровините, които движат пазарите

Кратък преглед на някои основни суровини, чиито ценови колебания дават отражение върху фондовите пазари

09:38 | 21.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Суровините, които движат пазарите

Всекидневните движения на световните фондови пазари са повлияни от множество фактори - финансови отчети, икономически новини и др. Има един фактор обаче, който е често пренебрегван, а именно цените на основните суровини, пише Investopedia. В действителност техните колебания могат да имат огромно въздействие върху печалбите на публичните компании, и на свой ред върху пазарите, където те се търгуват.

Ето защо цените на някои суровини са от значение за инвеститорите:

Дървен материал

Обикновеният човек едва ли би се замислил за цената му, освен ако не строи къща. Пазарното поведение на тази суровина обаче се следи отблизо и може да засегне много компании, начело със строителните. Освен за тях, цената на дървения материал представлява интерес и за ресторанти, вериги за продажба на дребно и дори фармацевтични компании, въвеждащи нови производствени мощности. В крайна сметка дори малко изменение в нея може да засегне строителните разходи.

Фючърси и опции върху дървен материал с различна срочност се търгуват на Chicago Mercantile Exchange (CME).

Петрол

Много потребители свързват цената на петрола единствено с отражението й върху портфейла си, когато зареждат на бензиностанциите. Петролът обаче е един от крайъгълните камъни на икономиката в Северна Америка, и цената му е изключително важна за всякакви компании - от магазини за продажба на дребно до производители на пластмаси. Всички те ще трябва да отразят растящите разходи за горива в своите цени, прехвърляйки част от тях върху потребителите. Дори и да не успеят обаче, това ще свие техните маржове и печалби, ще понижи цените на акциите им, и така ще засегне инвеститорите, каквито в крайна сметка са и повечето потребители.

Цената на суровия петрол може да бъде следена на New York Mercantile Exchange (NYMEX).

Памук

Памукът се използва в производството на най-различни стоки. Много дрехи например съдържат голямо количество памук. Следователно промените в цената му имат пряко отражение върху крайната цена на облеклото. Памукът е и ключова съставка в стоки като мебели, филтри за кафе, и други, които използваме ежедневно.

Компаниите и тук имат само два избора – да повишат цените или да поемат по-високия разход за суровини.

Пшеница

Пшеницата е основната съставка на много тестени изделия и храни. Техните производителите биха могли да прехвърлят част от разходите за суровина, но пък да се наложи сами да поемат друга част, което от своя страна ще повлияе техните маржове и печалби.

Но не само производителите са засегнати. Също бакалиите и малките магазинчета, които трябва да поддържат своите наличности от тези продукти, както и дистрибуторите и различните посредници. Колебанията в цената на пшеницата могат да имат сериозно отражение върху множество компании и потребители.

Царевица

В една или друга форма царевицата се използва в най-разнообразни продукти като тестените изделия, строителните материали, алкохолните напитки, та дори и при гумите.

Трябва да се отбележи също, че цената на царевицата се влияе от търсенето и производството на етанол, който е все по-популярно гориво, извличано от царевица. С нарастването на търсенето на алтернативни горива, цената на царевицата може допълнително да се повиши.

Така че производители, търговци на дребно, потребителите, както и цените на акциите, могат да бъдат засегнати от промените в цената на царевицата.

Кафе

Цената на кафето влияе както на тези, които му се наслаждават всяка сутрин, така и на бизнеса с бързи закуски - от крайпътните заведения до веригите за бързо хранене като McDonalds и Burger King. Също така и компании като Starbucks, чиито основен дял в приходите идва от продукти, свързани с кафето, могат да бъдат силно засегнати.

Злато

Цената на златото може да има въздействие върху бижутерите, както и върху тези търговци на дребно, чиито основни приходи идват от продажба на бижута. Например Macy's, както и много други от известните вериги, присъстващи в моловете, генерират значителна част от приходите си от своите бижутерски щандове.

Златото се използва също и в медицинските продукти, стъклопроизводството, авиацията и др. Когато цената му варира, тя предизвиква движения и на финансовите пазари.

Освен това, тъй като златото се добива и цени по целия свят, то се възприема като общовалидна валута. Така че, когато перспективите за американския фондов пазар и/или икономика са лоши, се очаква търсенето на злато, като убежище за инвеститорите, да се увеличи.

Ако пък изглежда, че икономиката е на път да се оживи, или че фирмените печалби ще нарастват, инвеститорите загърбват златото за сметка на акциите.

Изводът

Макар че съществуват различни фактори, които движат пазарите, суровините могат да имат основно влияние върху бизнеси и акции. Когато търсим подходящи сектори и компании за инвестиране, трябва да разгледаме цените на съответните суровини и как те биха се отразили на нашите инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още