IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има два срока за изплащане на дивидент, които варират от 3 до 12 месеца

При АДСИЦ срокър за изплащане е 12 месеца от края на съответната финансова година

08:28 | 03.08.09 г.
Има два срока за изплащане на дивидент, които варират от 3 до 12 месеца

Малко известна разлика между дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) и останалите публични дружества е срокът, в който трябва да бъде изплатен гласуваният дивидент. Темата предизвика и полемика в Коментари на Investor.bg.

Според чл. 115в ал. 5 от Закона за публично предлагане на ценни книжа „Дружеството е длъжно да осигури изплащането на акционерите на гласувания на Общото събрание дивидент в 3-месечен срок от провеждането му...”.

Според чл. 10 ал. 2 от Закона за дружествата със специална инвестиционна цел „Дивидентите се изплащат в срок 12 месеца от края на съответната финансова година.”

Годишните Общи събрания на публичните дружества според нормативната уредба се провеждат до 30 юни на следващата година. Затова до края на септември дивидентът от публичните дружества трябва да е изплатен, с изключение на дружествата АДСИЦ, за които срокът е до 31 декември на годината, следващата периода, за който се изплаща дивидентът.

Конкретно различният срок касае дружества като Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, който проведе събрание на 29 юни 2009 г., на което разпредели дивидент за 2008 г. в размер 0,47922 лв. Това е повече от текущата пазарна цена на акция, която е 0,33 лв. при затварянето в петък. Срокът за изплащането му е до 31 декември 2009 г., а не до 29 септември 2009 г., както предполага нормата в Закона за публично предлагане на ценни книжа.

Основната разлика между АДСИЦ и другите дружества, е че първите са освободени от данък печалба, което обуславя интереса към дружествата със специална инвестиционна цел.

Основна разлика между АДСИЦ и останалите публични дружества е и че първите задължително разпределят 90% от печалбата си като дивидент. Дивидент не се разпределя от печалбите от преоценки и в някои други случаи, описани в Закона за дружествата със специална инвестиционна цел.

Важна разлика е и възнаграждението на мениджмънта. При обикновените дружества ръководството получава възнаграждение, включително тантиеми (процент от печалбата) или бонуси. При дружествата АДСИЦ обслужващото дружество получава като възнаграждение процент от активите, а в някои случаи и процент от печалбата при успешни инвестиции. Таксата за управление се дължи и когато фондът реализира загуба и активите му намаляват.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още