IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да предпазим инвестиционния си портфейл от инфлация?

Бюджетните и монетарни стимули на държавите през последната година са толкова големи, че основателно пораждат тревоги за силна инфлация

14:55 | 19.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Как да предпазим инвестиционния си портфейл от инфлация?

Най-новият акцент в многобройните публикации за икономическата криза пада върху огромните суми, които държавите наляха в своите икономики. Бюджетните и монетарни стимули на правителствата и централните банки през последната година са толкова големи, че основателно увеличават тревогите на инвеститорите от появата на силна инфлация.

Носителят на Нобелова награда по икономика Милтън Фридмън казва, че инфлацията е изцяло паричен феномен. Казано с други думи това означава, че когато парите в обращение се увеличават по-бързо от количеството на стоките, парите се обезценяват и поскъпването на живота е неизбежно.

Паричната маса в обращение се увеличи значително през последната година в много от развитите икономики, докато производственият сектор и този на услугите се свива. Това определено е предпоставка за инфлация, но дали тя ще се появи, кога ще стане това и колко силна ще бъде никой не може да каже.

Повечето икономисти са единодушни, че в краткосрочен план дефлацията е по-вероятна. Това е логично предвид факта, че цените на храните, енергията и суровините намаляха значително спрямо рекордните нива, достигнати през 2008 г. Покачването на безработицата ще продължава да оказва натиск върху потреблението, което също е фактор в полза на дефлацията.

Финансови експерти, цитирани от New York Times, съветват инвеститорите още отсега да оптимизират инвестиционните си портфейли по такъв начин, че да устоят на евентуално усилване на инфлацията. Това е изключително важно за хората, които разчитат на възвръщаемост от финансови активи с фиксирана доходност, каквито са банковите депозити и облигациите.

Разнообразие на финансовите активи

Един от най-сигурните начини за защита от инфлация е разнообразяването на финансовите инструменти, включени в инвестиционния портфейл. Това означава да се подбират перспективни акции и облигации от различни сектори и пазари и с различен инвестиционен хоризонт.

Подходящ инвестиционен хоризонт

Облигациите с по-дълъг матуритет са по-силно изложени на рисковете от висока инфлация в сравнение с краткосрочните дългови ценни книжа. Усилването на инфлацията намалява реалните приходи на облигациите и банковите депозити, които са инвестиции с фиксирана доходност.

Индексирани към инфлацията ценни книжа

Доходността на този вид ценни книжа е защитена от инфлацията, защото главницата им расте заедно с покачването на инфлацията. Те представляват една от най-безрисковите инвестиции, но си имат и недостатък – доходността им пада при появата на дефлация.

Стоките като средство за запазване на стойността

Инвестицията в ценни метали и петролни фючърси е класически инструмент за запазване на стойността на парите във времето. Цените на тези стоки са нестабилни, но все пак рискът от инвестицията може да се намали чрез покупката на кошница от стоки.

Недвижимото имущество

Инвестицията в имот или земя доскоро се считаше за нискорискова и доходоносна инвестиция, което се промени със спукването на ипотечния балон в САЩ през 2007 г. Все пак състоянието на имотния пазар в момента дава възможност за изгодна покупка на имот, чиято цена може да се увеличи значително във времето. Покупката на акции в дружества със специална инвестиционна цел, които инвестират предимно в недвижимо имущество, е един от най-лесните начини за инвестиране на този пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още