IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Георгиев: Ролята на инвестиционните банкери нарасна поради кризата

Въпреки някои негативни мнения за инвестиционните банкери те имат голяма социална роля, намирайки капитал за компании с добри идеи и продукти

14:40 | 29.04.09 г.
Теодор Георгиев. Снимка: Личен архив
Теодор Георгиев. Снимка: Личен архив

Теодор Георгиев е консултант и предприемач с опит във финансите, връзките с инвеститори, инвестиционното банкиране и бизнес развитие. През периода 2004-2008 година е работил като мениджър „Чужди клиенти” в ИП Карол и УД Карол Капитал Мениджмънт. През 2001-2004 е работил в счетоводна фирма в Масачузетс, САЩ. 

Георгиев има бакалавърска степен по Финанси от УНСС – София и специалист по Бизнес Администрация от Quincy College (САЩ). От януари 2009 е мениджър за България на базираната в Ню Йорк компания за обучения в областта на финансите и инвестициите Investment Banking Institute.

- Г-н Георгиев, какъв е смисълът на професията инвестиционен банкер в условията на световна икономическа криза?

Инвестиционните банкери не се занимават нито с директни инвестиции, нито с банкиране в общоприетия смисъл на набиране на депозити и даване на кредити. Те осъществяват връзката между инвеститорите и компаниите, нуждаещи се от средства. Тяхна задача е да консултират техните корпоративни клиенти как и по какъв начин да намерят финансиране за своята дейност и проекти. В този смисъл ролята на инвестиционните банкери в настоящите икономически условия е още по-голяма и по-отговорна.

Професията „инвестиционен банкер” винаги е съществувала под една или друга форма, а инвестиционно банкиране ще съществува дотогава, докато има компании, нуждаещите се от средства, и инвеститори, търсещи инвестиционни алтернативи. Въпреки някои негативни мнения за инвестиционните банкери, те имат голяма социална роля, намирайки капитал за компании с добри идеи и продукти, които правят живота ни по-добър. Аз съм убеден, че професията има бъдеще и ще продължи да съществува и да се развива и в условията на тази световна икономическа криза.

- Какви са основните умения, които трябва да притежава един професионален инвестиционен банкер?

На първо място това са хора с отлични комуникативни умения. Успехите на един инвестиционен банкер се дължат основно на неговата/нейната лична харизма и умелата комуникация с клиенти, инвеститори, колеги, конкуренти. Основна част от бизнеса се гради върху контактите, така че е изключително важно човек да може и да знае как да комуникира. От изключително значение са също така уменията да се борави с цифри (математика и счетоводство), знанията за анализи на финансови отчети, познанията по анализ и оценка на компании и финансово моделиране, готовността да се работи интензивно и с ненормирано работно време (често 60-80 часа на седмица), както и способността да се работи по няколко проекта едновременно.

- Какво мислите за финансовия пазар в момента?

Безспорно, ако преди една-две години пазарът се движеше от продавачите, които поставяха високи и понякога необосновано високи цени, то сега условията се диктуват от инвеститорите със свободен паричен ресурс. Именно в тези променени условия ролята на инвестиционните банкери е още по-голяма. Пред тях стои предизвикателството да бъдат по-креативни в убеждаването на купувачите в успеха на техните корпоративни клиенти.

- В какво се състои добавената стойност на образованието, в частност образованието във финансовата сфера?

Университетското образование дава една добра начална теоретична подготовка, но хората, които искат да изпреварят събитията и да с в крак с най-новите тенденции, трябва да имат допълнителна подготовка, по-близка до практиката: по финансово моделиране, за брокери, CFA степен и т.н. Всички те са допълнителна квалификация за кандидатите за работа и служителите във финансови компании.

Във време на тежка икономическа ситуация подходящото обучение и допълнителните умения са най-важното нещо за професионалното развитие. Наличието на подходящо обучение и подготовка на служителя му помага именно в тези трудни времена, да запази позицията си или пък по-лесно да намери нова.

- Какво трябва да знаят младите хора, които искат да направят финансова кариера и са се насочили към направлението инвестиционно банкиране?

Най-лесният начин да се започне кариера в сферата на инвестиционното банкиране е чрез позиция „анализатор” или „младши анализатор”, както и в отдел „продажби”. Като цяло кариера в инвестиционното банкиране предполага много работа и отговорност всеки ден, но и възможност за високо заплащане. Младите хора, които са решили да правят кариера в това направление, трябва да са наясно, че има трудни моменти, които предполагат голямо себеотдаване, но че и има моменти, когато всичко се случва много лесно.

Това е единствената професия, която ти дава възможността да използваш всичките си житейски и професионални умения във всеки един момент. Което значи, че трябва да разчиташ на целия си житейски опит, ако искаш да успееш в ежедневните ситуации. Инвестиционното банкиране е професия, в която няма нищо постоянно. Всяка година учиш повече, правиш повече контакти, и работата става все по-лесна. По този начин има възвръщаемост на усилията, защото осигурява възможността да се учиш цял живот. Нещо повече, учи те да се превърнеш в един проницателен инвеститор, докато изграждаш твоя собствен ценностен капитал, което би обогатило всеки, който е поел по този път.

- Какво трябва да знаят, когато се явяват на интервю за такава позиция?

Най-основното нещо е фактът, че времето за интервю е ограничено. Кандидатите за позиция в инвестиционна банка обикновено имат по-малко от 1 час да впечатлят хората от другата страна на масата. Кандидатите трябва да са облечени подходящо, да са информирани за дейността на компанията (ако е възможно). Те трябва да могат да се контролират и да не показват емоциите си, но същевременно да докажат, че са достатъчно мотивирани за свободната позиция. Трябва да покажат убеденост в техните умения и опит, но да не се държат арогантно и агресивно. В зависимост от позицията, кандидатите могат да очакват различни въпроси, свързани с техните познания за различните финансови отчети, анализи и оценка на компании, създаване на различни финансови модели.

- Какво е заплащането и как зависи то от професионалния опит/стаж?

Заплащането в инвестиционното банкиране, както и в много други индустрии, зависи и от професионалния опит, образованието и мотивацията на служителя. В случай че някой е решил да се развива в тази индустрия, то той/тя не трябва да сравнява само заплащането, което ще получава през първата година. Кариера в инвестиционното банкиране предполага ежедневно използване на нови знания и опит, които се капитализират в по-голямо заплащане обикновено след третата година. С всяка следваща година работата става по-отговорна, но и по-интересна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още