IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитът - ключов инструмент за оцеляване във всяка криза

Депозитът генерира паричен поток, който подпомага личния бюджет и действа като буфер за различни рискови ситуации

11:10 | 10.02.09 г.
Депозитът - ключов инструмент за оцеляване във всяка криза

Несигурността на икономическата среда се увеличава значително в последните месеци и се появяват определени рискове и възможности. Анализът на различните сценарии показва, че възможността да се премине по-лесно през рисковете и да се използват възможностите зависи от осигуряването на буферни средства, каквито са депозитите.

Обикновените и необикновените начини за лично справяне с кризата включват намаление на разходите и осигуряване на депозит. За съжаление свиването на разходите ще доведе до още по-голямо свиване на икономиката (съответно до безработица) и до още по-голямо намаляване на цената на активите (недвижими имоти, акции, движимо имущество). От своя страна депозитът генерира паричен поток, който подпомага личния бюджет и е особено ценен при дефлационните процеси, тоест поевтиняването на стоките. Също така депозитът води до приток на парични средства в банковата система и способства за намаляване на лихвите по кредитите, което също може да се счита за позитивен ефект.

Нека разгледаме основните рискове и възможности:

Риск/Възможност
Адекватно средство за реакция
Безработица
Депозит с цел покриване на разходите в първите няколко месеца
Обир
Депозитът, освен доходност, носи и сигурност, като намалява и нуждата от джобни пари, чрез използване на дебитна карта
Девалвация на валутата
Депозит във валута е адекватно средство за защита
Хиперинфлация в САЩ или ЕС, предизвикана от огромни държавни разходи за справяне с кризата
Депозитът се трансформира в покупка на злато
Дефлация
Това е процес на поевтиняване на стоките, обратно на инфлацията. С депозита след 1 г. образно казано ще си купите повече стоки и услуги отколкото днес
Поевтиняване на цените на недвижимите имоти, акциите и другите инвестиции
След време ще можете да си купите повече активи, отколкото днес
Приход
Лихвата по депозита е приход
Спокойствие
Наличието на депозит – финансовата сигурност създава спокойствие

Ако цените на недвижимите имоти и акциите не поевтинеят и изпуснете дъната или цените на потребителските стоки и услуги не поевтинеят, все пак това няма да е лоша новина за вас, защото ще означава или че кризата е свършила, или че антикризисните мерки в САЩ и ЕС са "напомпали" инфлацията и трябва да купувате злато или петрол. Ако икономиката е избегнала най-страшното – депресия или продължителна рецесия, то ще можете с наличните ликвидни средства да "яхнете" вълната на новия икономически растеж и да печелите бързо добри пари чрез инвестиции в акции, имоти или собствен бизнес.

Всичко това показва колко ценен е банковият депозит за справянето с кризата, още повече че в момента има два депозита с ефективна годишна лихва от 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още