IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви стратегии трябва да следват различните типове инвеститори на БФБ?

Управлението на ликвидния и кредитния риск е също толкова важно, колкото и анализът на пазара, смятат експертите

07:50 | 22.12.08 г.
Какви стратегии трябва да следват различните типове инвеститори на БФБ?

Дали пазарът ще върви нагоре, или надолу е сложен въпрос без точен отговор, тъй като има хиляди условности. Анализът може да е доста по-практичен, ако се гледа през призмата на специфичните особености на инвеститора. Пазарът е различен за инвеститор със загуби, за инвеститор на печалба и за инвеститор без позиции. Ако едно решение е подходящо за инвеститор без репо-сделки или кредити, то за такъв с репо-сделки може да е крайно неблагоприятно.

Всичко това е част от политиката за управление на пари (Money Management). Част от материалите по темата досега са били "При инвестиции на кредит се спазва твърдо отношение към собствения капитал" и "Мoney Мanagement в действие". В настоящата анкета попитахме брокери и анализатори какви са подходящите стратегии за различните типове инвеститори:

- В текущата ситуация как трябва да действа "чисто нов" инвеститор с кеш и добра заплата, даваща му ежемесечно добри спестявания, който досега не е влагал на БФБ-София, съответно няма позиции и горчив опит?

Цветослав Цачев, анализатор в ИП Елана Трейдинг АД: Такъв вариант за насочване на част от спестяванията е емблематичният среден инвеститор на развити пазари като САЩ и Западна Европа. Най-важното за инвеститора е да прецени хоризонта на вложенията си спрямо дългосрочни разходи като покупка на жилище, автомобил. Тоест, ако ще купува жилище след година или две, може да не е подходящо да инвестира на фондовата борса сега. Ако започне да купува редовно сега с част от доходите си, в краткосрочен период може да отчете загуби, но след години ще има в портфейла си и акции, купени по време на целия цикъл на възстановяване.

Гено Тонев, портфейлен мениджър в УД Юг Маркет Маниджмънт АД: Стандартният отговор на този въпрос изглежда горе-долу така: Да започне да инвестира по малко в качествени компании с добър мениджмънт, защото много от тях са на изключително ниски нива. Нестандартният отговор е да не го прави.

Благовест Крачев, брокер ИП Карол АД: Много инвеститори се изкушават да купуват акции сега, защото цените са ниски и от тук нататък потенциалът за спад не е голям. Действително потенциалът за спад е по-малък, отколкото беше преди една година, но историята е показала, че са възможни много по-големи спадове и никога не е късно да се изгуби голяма част от капитала. Трябва да следваме тренда и след като в момента той е надолу, не виждам смисъл да се търси дъно или да се купува с дългосрочна перспектива.

Радослав Рачев, изпълнителен директор на ИП Булброкърс АД: "Чисто нов инвеститор" звучи свежо. Ако "чисто нов" инвеститор означава такъв без познания и опит в практиката, най-разумното действие е да се обърне към професионалисти. Знам, че това е малко клиширано, а и донякъде компрометирано занимание, но все пак има специалисти на пазара с добър опит, които могат да са полезни.

Петър Атанасов, анализатор ИП Балканска консултантска компания АД: В момента все още няма видима посока на борсата и повечето ликвидни акции са на доста приемливи ценови равнища. От тази гледна точка си струва да се инвестират в момента дългосрочно такъв размер средства, които инвеститорът е сигурен, че няма да му потрябват в някакъв средносрочен период – примерно година-две. Другият вариант са някои банкови депозити, които предлагат практически пълна гъвкавост и добра лихва. Инвеститорът би могъл бързо да преструктурира инвестициите си по посока акции тогава, когато прецени, че започне възстановяване.

- В текущата ситуация как трябва да действа инвеститор с репа, надхвърлящи 4 пъти собствения му капитал?

Цветослав Цачев: Такъв инвеститор едва ли би "оцелял" през последните няколко месеца, защото за броени дни щеше да е стигнал нулата. Ако в момента е успял да сключи репа, надвишаващи 4 пъти капитала му, рискува при първата слабост на пазара да приключи с инвестиционната си практика. Освен това при текущите лихви също ще бъде принуден да увеличава капитала си, за да поддържа изискуемите 20%. Рискът за толкова волатилен пазар като нашия е много голям.

Гено Тонев: Ако все още има такива хора, може би е време да се огледат и да открият най-накрая, че борсата не е казино.

Благовест Крачев: Според мен в случая няма варианти. Прекомерната задлъжнялост обрича на фалит не само инвестоторите на борсата, но и големи компании, банки, хеджфондове. Все пак остава вариантът инвеститорът да може да покрива лихвите по репата си и да издържи до следващия бичи пазар, но едва ли има много такива инвеститори.

Радослав Рачев: Трябва да направи "собствената си математика". Да прецени добре възможността на паричните си потоци, доколко входящите са достатъчни покриват изходящите. На второ място да си постави реалистични цели и прагове на загуба, които да следва дисциплинирано.

Петър Атанасов: В случай че не му трябва кеш, трябва да си помисли много добре дали рискът за още по-голямо поевтиняване е толкова голям, че да продава на тези нива.

- Как трябва да действа инвеститор, който има значителни месечни разходи за ипотечни, потребителски кредити и други лични разходи и трябва да тегли всеки месец от инвестициите си на борсата, за да покрива месечния си баланс?

Цветослав Цачев: Ако успява да печели от краткосрочна търговия, значи не би имал проблем. Но на този меко казано труден пазар, най-вероятно ще се налага да взима от капитала си. Управлението на портфейла му зависи от инвестиционната стратегия, апетита към риск и акциите в самия портфейл.

Гено Тонев: Да свие разходите си, да осигури пари за тях и за изплащането на кредитите за следващите поне три години и, ако все още му остават средства, да бъде изключително внимателен при управлението им.

Благовест Крачев: Смятам че такъв инвеститор трябва веднага да изтегли вложенията си в акции на борсата и занапред да не включва доходите от борсата в планираните приходи за следващите години, когато планира бюджета си (приходите и разходите). Ако е възможно, с парите, получени от продажбата на акциите да се погасят част от задълженията, за да се намалят бъдещите разходи.

Радослав Рачев: В такъв случай според мен инвеститорът не е построил правилно собствения си баланс. Портфейлът от акции е рисков инструмент, на теория (пък и на практика) това трябва да е такава част от спестяванията, която е поносима на риск и посрещането на текущи задължения не би трябвало да е зависимо от пърформанса на този портфеил, особено при евентуална реализация на поетия риск. В случай че този баланс е нарушен, управлението на портфейла очевидно не зависи от нормални, рационални решения, свързани с позициите в портфейла, а зависи от външни обстоятелства, като настъпил падеж по вноска по кредит примерно.

Петър Атанасов: Нещата са се развили доста неблагоприятно за него, но очевидно няма друг избор.

- Как трябва да реагира инвеститор, който не е на репа или кредити, но е загубил 70% от капитала си на борсата, не бърза да продава, може да чака и 10 години, но е огорчен и се чуди дали да тегли чертата и да затвори позициите?

Цветослва Цачев: Загубата на доверие е толкова притеснителна, колкото и самите 70%. Кое ще се върне по-бързо е спорен въпрос, но най-вероятно бъдещото покачване на борсата ще изисква преди това връщане на доверието. Мениджмънтът и мажоритарните собственици имат какво да допринесат в това отношение. Конкретно към тези инвеститори - много български компании са подценени в този момент по отношение на активите си. В дългосрочен период значителна част от загубите ще бъдат компенсирани. Не е късно да се направят промени в портфейлите, които да отговарят на рисковия профил на инвеститора и да отразят цикличните икономически ефекти върху дейността на компаниите. 2009 ще е годината на подбора на акции, а не на движение в пакет по вълните на оптимизма или отчаянието.

Гено Тонев: Може би това е най-многобройната група инвеститори в момента. Няма еднозначен отговор за съжаление. Или поне аз не го знам. Лесно е да бъдат убедени (в повечето случаи от самите тях), че по-лошо едва ли ще стане. Освен да послушат инстинкта си, друго не мога да ги посъветвам.

Благовест Крачев: Възможно е да се направи преструктуриране на портфейла, ако по време на досегашния спад не е правено такова. Ситуацията за една година се промени коренно и първоначалният портфейл може би вече не е приемлив вариант. Разбира се, продажбата на акциите също е добър вариант според мен, но това много често е трудно да се направи от психологическа гледна точка.

Радослав Рачев: Стара максима е, че емоциите никога не са добър съветник. Огорчението е разбираема, човешка емоция, но тя, както и слепият ентусиазъм не водят до рационални решения. Ако всяко заемане на позиция е било водено от рационални очаквания за бъдещето на компанията, в която е инвестирано, най-добре е акционерът да преразгледа какво в средата се е променило и как ще повлия на бизнес-модела и очакванията за развитието на компанията. Ако преценява, че текущата цена все пак подценява възможностите на бизнеса, огорчението или задоволството нямат нищо общо.

Петър Атанасов: Както и в предишния случай, ако не му трябва кеш, трябва да си помисли много добре дали рискът за още по-голямо поевтиняване е толкова голям, че да продава на тези нива.

- Ако инвеститор е останал с дългосрочни кредити (не репо), например за 100 хил. лв. и борсови активи за 80 хил. лв., какво да направи?

Цветослав Цачев: И двете са дългосрочни инвестиции и в рамките на следващите три години борсата ще се отплати много по-добре от разходите по кредита.

Гено Тонев: Може би да остави акциите за известно време?

Благовест Крачев: Да изтегли вложенията на борсата и да погаси с тях максимална част от задължението си. Лошото в случая е, че в края на мечия пазар инвеститорът няма да разполага с пари, които да вложи на борсата, но това е по-добрият вариатн, отколкото в края на мечия пазар инвеститорът пак да не разполага с пари, които да вложи на борсата и същевременно все още да има голямо задължение.

Радослав Рачев: В горните отговори до голяма степен има отговор и на този въпрос. За съжаление, обичайна грешка на масовия инвеститор е в процеса на вземане на инвестиционно решение да взема под внимание странични фактори, нямащи отношение към естеството на решението. Замислете се дали компанията, в чиито акции сте инвестирали или се каните да инвестирате, знае имате ли вие, а и всички други миноритарни акционери, кредити, колко са и кога падежират? Даже и да предположим, че знаят, бъдете сигурни, че пет пари не дават за това - по никакъв начин това няма да повлияе на начина, по който развиват бизнеса си.

Ако все още искате да балансирате двете неща - кредитът и инвестиционния портфейл, разпишете си напред във времето кога колко имате да плащате, кога и на колко предвиждате да реализирате печалбата си от инвестиционния портфейл. И сравнете двете неща. Ако плащанията ви изпреварват значително очакваните постъпления, трябва да си преразгледате баланса.

- Ако инвеститор е успял да кешира на високите нива и до момента стиска кеш или преобладаващо кеш, какво трябва да направи в текущата ситуация?

Цветослав Цачев: Този инвеститор едва ли ще прибърза с покупките. 2009 година ще му предостави възможности за покупки и по-важното за него не е да се стреми да купи на дъното, а да прецени в какво да инвестира. Някои акции ще започнат по-рано да се покачват, други все още изглеждат надценени или безперспективни на фона на икономическа рецесия в глобален мащаб. Инфлационните рискове или нова "игра" с цените на суровините, също са интересна инвестиционна възможност. За такъв инвеститор 2009 година ще е време на проучване и много четене.

Гено Тонев: Такъв инвеститор едва ли се нуждае от съвет, още повече от хора като мен, които в крайна сметка сгрешиха в прогнозите си.

Благовест Крачев: Да се опита по всякакъв начин да запази този кеш! В момента има много добри варианти за инвестиране в „кеш” (пари и парични еквиваленти), които носят добра доходност, а и инфлацията намалява и евентуална дефлация на по-късен етап също ще добави стойност към кеша.

Радослав Рачев: Очевидно е взел много добро инвестиционно решение, да продължава в този дух.

Петър Атанасов: Може да се оглежда за изгоден недвижим имот в ситуация на спадащи цени (от строител или инвеститор пред банкрут например).

- Как би трябвало да действа един пенсионен фонд?

Гено Тонев: В интерес на клиентите си.

Благовест Крачев: Да изясни стратегията си за инвестициите си на борсата. Това предполагам вече е направено от повечето фондове.

Радослав Рачев: Не мисля, че може да се даде кратък и лесен отговор на този въпрос, а и не съм дотолкова компетентен в тази област. При всички случаи рационално, разумно и с дълъг хоризонт на очакванията. 

Мненията са с аналитичен характер и не представляват препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още