IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите функционалности в COBOS с Xetra са само седем

Онлайн платформата на БФБ-София за подаване на поръчки въвежда фазите на тъговия, новите типове аукциотни и някои разлики при въвеждането на поръчки

11:49 | 11.06.08 г.
Новите функционалности в COBOS с Xetra са само седем

Функционалните промени в COBOS с въвеждането на новата платформа Xetra са точно седем, показа проучване на Investor.bg.

На първо място в маркет майндера (мястото където инвеститорите следят интересуващите ги компании) са добавени колони "Фаза", "Цена на аукцион" и "Излишък".

За да разгадаете фазата в началото ще ви трябва кодова таблица, която можете да намерите тук.

На показаната картинка например срещу код 4CF (акциите на ЦКБ) фазата е VOLA X, като това е разширено прекъсване за нестабилност, което се провежда под формата на аукцион. Причината за тази нестабилност, е че е въведена изпълнима поръчка извън динамичния или статичния диапазон.

На реалния пазар такава нестабилност рядко ще виждаме, но при тестовете на COBOS е честа практика, защото малцина тестват и то с разнообразни оферти (като цена и количество).

На първата снимка виждаме текуща цена на търга от 40 лв. за акция на ценна книга 4CF, а в "Излишък" пише S, тоест излишък на предлагането (B е излишък на търсенето). При поставяне на курсора на мишката над цената или над буквата S или B се визуализира цифра, която представлява изпълнимия обем (над цената) и излишъка (над S или B).

Втората снимка показва как моментната цена на търга се е променила (паднала е на 25,070 лв.), защото инвеститор е изтеглил оферта или е въвел оферта. Това действие е довело и до промяна в изпълнимия обем и в обема на излишъка. Първите три нови фукнционалности са именно фазите, моментната цена на аукциона (с изпълнимия обем) и обема на излишъка.

Оферти могат да се въвеждат и изтриват по време на аукциона, което именно води до промяна на моментната цена, изпълнимия обем и излишъка.


1.

2.

На третата снимка са показани останалите четири нови функционалности в COBOS. В горната лява част на снимката се вижда поръчка тип "пазарна към лимитирана". Повече за тази поръчка можете да видите тук. Снимка 3. показва  поле за въвеждане на обикновена лимитирана поръчка.

В полето ExR има няколко опции. Да оставите празно поле (както на снимката по-долу), тогава поръчката е с валидност съобразно датата въведена на следващия ред, но най-много 90 дни. Другите опции срещу поле ExR са IOC и FOK. Първото е поръчка тип "веднага или никога", а второто поръчка тип "всичко или нищо".

Последната нова функционалност е че под "минимална" и "максимална" цена не се има предвид ценово ограничение, а "ценови диапазон". Тоест оферти можете да въвеждате и на далеч по-високи цени от максималната, както и на далеч по-ниски от посочената минимална. При въвеждане на изпълнима поръчка (тоест поръчка, която би довела до сделка) над максималната или под минималната цена ще бъде стартиран аукцион за нестабилност, след който ще има нова максимална или минимална цена.

3.

 

Основните нововъведения в Xetra са:

- нови кодове
- нови видове поръчки (айсберг, стоп и пазарна към лимитирана)
- нова валидност на поръчките като време (веднага или никога, всичко или нищо и до 90 дни чрез възможност за избор на точен ден и час за изтичане)
- нова валидност на поръчките за различните етапи на търговия (само за непрекъсната търговия, само за аукциони, за цялата търговия и др.)
- нов аукцион, по който ще се провеждат прекъсванията за нестабилност, откриващия аукцион, междинния аукцион и закриващия аукцион
- нови фази на търговия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още