IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

57% не знаят, че е възможно застраховане от поскъпването на петрола

Именно застраховането от поскъпването на петрола се сочи за основна причина за повишението но цените, тъй като има ефект на презапасяване

10:10 | 27.05.08 г.
57% не знаят, че е възможно застраховане от поскъпването на петрола

"Наистина ли е възможно застраховане на разходите за петролни продукти?" е отговорът, даден от 57% от читателите, участвали в анкета на Investor.bg. Едва 4% се застраховат от тези движения.

Застраховката от резките движения на цената на петрола и петролните продукти става чрез финансови инструменти, предлагани от български и чужди инвестиционни посредници и банки, които включват фючърси, опции, търговия на спот пазара и всякакви комбинации между трите типа инструменти.

Именно участието на потребители на горива, като транспортните компании, както и участието на спекуланти на пазара на петрол, се сочат като основна причина за рязкото поскъпване на петрола в последните месеци. Тоест застраховането от поскъпването на горивата има обратния ефект и цената на петрола изкуствено се качва допълнително. Това е така защото потребление, което ще се реализира в рамките например на следващите 6 месеца се проявява като търсене на петролните пазари в настоящия момент и вдига цените веднага. Тоест това е ефект на презапасяване без да се натрупват наличности в резервоарите.

Най-баналният пример за хеджиране е чрез фючърсни контракти. В този случай ако потребителят сметне, че ще има разходи за петролни продукти за 100 000 лв., в следващите 6 месеца може да закупи фючърс на петрол Брент за 33 000 лв. (с ливъридж 1/3) и да е сигурен, че за него цената няма да се повиши, но няма и да се понижи.

Сделката може да стане бързо и лесно и чрез български инвестиционен посредник. Ако потребителят използва опции, може да вложи и значително по-малка сума в опита си да се застрахова от петролния риск.

Рисковете при опит да се застраховате от увеличението на разходите си за горива са много. Освен основния риск - цената на петрола да падне и вие да загубите, след като сте купил на текущи нива, се добавят и разходите по операцията. Особено неоценени от начинаещите инвеститори на суровинните пазари и въобще на финансовите пазари са емоционалните фактори, известни като хазартна треска.

Тоест съществува опасност потребителят на горива да забрави целта, с която е влязъл в инвестиционния посредник, да започне да увеличава залога над планираните разходи за горива, да започне да спекулира и без да се усети от транспортна компания да се превърне в спекулант на световните борси, което може да доведе до много бърз фалит при неспазването на определени правила наречени управление на капитала (money management).

Съществува и риск от разминаване на цените на петрол Брент или друг котиран на финансовите пазари сорт петрол и цените на горивата в българските бензиностанции. До момента тенденцията е Брент да се повишава малко по-бързо от цените на горивата в нашите бензиностанции.

Застраховането от поскъпване на петролните разходи е много подходящо при фиксирани бъдещи приходи, например годишен договор за транспортно обслужване на дадена институция с ясно определен обем на работата.
Тогава траспортната фирма може да застрахова петролните си разходи, за да е сигурна в печалбата си.

Застраховането чрез световните пазари се използва и от производителите на селскостопанска продуцкия, които продават още в момента част от очакваната реколта, която ще ожънат наесен, ако преценят, че текущите цени на световните пазари са високи и им гарантират сигурна печалба.

Новата анкета на главната страница задава въпроса "Приложим ли е техническия анализ на БФБ-София?".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още