IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COBOS тройно по-евтин от таксата за кабелна телевизия, но излъчва престиж

Често в съзнанието на „прохождащите“ инвеститори COBOS е обвит в тайнствен ореол. На какво се дължи той и какво да очакваме?

11:59 | 08.10.07 г.
COBOS тройно по-евтин от таксата за кабелна телевизия, но излъчва престиж
Имам COBOS“ е израз, който излъчва статус на богатство и на членство в елитния клуб на само 4 000 лица, сред които договорни и пенсионни фондове и банки, показват мнения на инвеститори и кандидат-инвеститори на БФБ-София.

Малко незабележим остава фактът, че COBOS струва едва 6 лв. на месец (с ДДС), или 72 лв. на година, спрямо добър месечен пакет при кабелен оператор или цифрова телевизия от около 20 лв. Често посредниците предлагат COBOS безплатно, при определени условия, например да внесете в сметката си 5 000 лв. за инвестиции на борсата.

Нещо повече - има и 3 алтернативи на COBOS (EFOCS, U-Broker и Delta Broker) които често са по-изгодни като цена дори от 6-те лв. месечно за COBOS.

Често срещан сред желаещите тепърва да навлязат в „борсовия свят“ е въпросът „Какво да направя, за да получа сертификат за COBOS?“. Тоест платформата се е сдобила с определен ореол, който в известна степен се дължи на предположението, че, щом разполагаш с възможността за интернет подаване на поръчки за акции на БФБ-София, то значи имаш достатъчно пари, за да правиш тези поръчки.

Реално най-евтината акция на борсата е няколко десетки стотинки и всеки може да си позволи такава инвестиция, въпреки че ще му излезе доста скъпо - комисионата на сделка обикновено има минимум от 5-10 лв. и акцията ще му излезе не например 30 ст., а 10 лв. и 30 ст.

Все пак при влагане на 1000 лв. минималната комисиона от 10 лв. би била 1% от вложението, което е съвсем приемлив разход за влизане в играта на борсата. Разбира се, от подобна сума не може да се очаква висок доход, но ефектът на обучение и трупане на опит не е за подценяване. Още повече че тъкмо за млади и начинаещи инвеститори може би е добре да не влагат много пари още първия път.

Малко инвеститори са запознати с проблема, до който понякога води платформа като COBOS, и това е свръхтъргуване (over trading). Тоест – сключване на прекалено много сделки, в края на които се оказва, че си загубил стратегията си и например си продал акциите, които си мислил да държиш дълго поради временна идея за печалба от други книжа, която идея обаче се е провалила и си изпуснал от голямото поскъпване по вече продадена позиция.

При свръхтъргуване тежестта върху капитала ви на разходите за комисиони и най-вече на разходите за спред (разлика между най-добрите оферти купува и продава) е огромна.

Спредът винаги е доста по-тежкият разход, защото често разликата между най-добрата оферта купува и продава при неликвидните позиции е 10-20%, а дори при най-ликвидните позиции спредът рядко е около 1%, а често е 2-3%.

Още по темата:

Изборът пред начинаещия инвеститор
 
Как се купуват и продават акции

И още статии в раздел Обучение
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още