IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хеджиране срещу инвестиционен риск

Реализирането на печалби е също толково важно, колкото и предпазването на портфейлa от потенциални загуби

08:41 | 06.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Хеджиране срещу инвестиционен риск
Хеджирането е практика, с която всеки инвеститор трябва да е запознат, защото реализирането на печалби е също толкова важно, колкото и предпазването на портфейла от потенциални загуби. Най-просто обяснено хеджирането е вид застраховка срещу неблагоприятни събития, която не ги предотвратява, но ограничава последиците от тях.
 
Портфолио мениджърите, индивидуалните и институционални инвеститори използват различни техники, за да се предпазят от разнообразни рискове. Хеджирането срещу инвестиционен риск представлява използването на различни финансови инструменти, за да се избегнат загуби от негативни движения в цената.
 
На практика това често означава извършването на съвсем нова инвестиция, както в случая на покупката на акции на две компании с отрицателен коефициент на корелация (т.е. противоположна посока на движение на цените).
 
В много случаи за хеджиране се използват финансови инструменти, или т.н. деривати, като най-често срещаните са опциите и фючърсите. Чрез тях загубата на основната инвестиция се покрива от печалба на деривата.
 
Нека дадем няколко примера: притежаваме акции на компания Х, като, за да се предпазим от риска от краткосрочни негативни колебания, закупуваме пут опция, която ни дава право да продадем акциите на Х на определена предварително цена (strike price). Ако цената се понижи под това ниво, загубите от дългата позиция ще бъдат компенсирани от опцията.
 
Друг класически начин за хеджиране е при случай на голяма зависимост на бизнеса на компанията от цената на дадена суровина. Да приемем, че гореспоменатата компания Х притежава златни мини и съответно резултатите й са изложени на риск от резките ценови колебания на метала.
 
При равни други условия цената на златото и акцията имат права зависимост, т.е. положителен коефициент на корелация. Заедно със закупуването на акции на компанията инвеститор продава на късо ценния метал (било на спот пазара, на фючърсния или чрез опция). При негативно развитие на пазара на златото акциите на компанията се понижават, но загубите биват компенсирани от късата позиция.
 
Подобна техника може да се приложи при акции на компании с отрицателен коефициент на корелация, които едновременно влизат в инвестиционния портфейл. Например покупка на книжа на авиопревозвач, като заедно с това се придобиват и акции на компания, развиваща секюрити бизнес. В случай на терористичен акт ценните книжа в тези два сектора обикновено са най-засегнати и се движат в противоположна посока и диверсификацията предпазва от значителни загуби.
 
При дълга позиция в ценни книжа в чужда валута инвестицията е изложена на риск от неблагоприятна промяна в обмените курсове. Предпазването от обезценка на дадената валута може да се осъществи чрез придобиването на фючърсен контракт, опция или с обикновена къса продажба на пазара.
 
Има огромно разнообразие от финансови инструменти и похвати, с които инвеститорите или бизнесът могат да хеджират почти всичко – било то акции, суровини, лихвени равнища, валути и дори времето. 

Хеджирането не е безплатно, като трябва да се направи преценка дали ползата надвишава направения разход - това е цената, която се заплаща да се избегне несигурността.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още