IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нива на подкрепа и съпротива

Биковете тласкат цените нагоре, докато мечките се опитват да ги снижат, а реалното движение на цените показва кой реално е спечелил тази “борба” към определен момент

13:19 | 05.07.06 г.
Нива на подкрепа и съпротива
Цената е резултат на “борбата” между купувачите (биковете), които представляват пазарната сила «търсене» и продавачите (мечките), които са въплъщение на пазарното «предлагане». Биковете тласкат цените нагоре, докато мечките се опитват да ги снижат, а реалното движение на цените показва кой реално е спечелил тази “борба” към определен момент.

Натискът върху дадена цена за движение нагоре се поражда основно от откриването на дълги позиции от преобладаващата част от пазарните участници, но може да се дължи и на закриване на късите позиции, които също създават търсене. Натискът надолу се обуславя от откриването на къси позиции, но също така и закриването на дълги.

Изхождайки от това твърдение, ще се опитаме да изясним движението на цените на акциите на Phillip Morris, показано на долната графика.

 

За посочения период се забелязва, че цената винаги пада до нива 45,50 долара, като купувачите подпомагат тя да не падне под това ниво. Само за себе си това означава, че за купувачите цената – 45,50 долара е подходяща за инвестиране във Phillip Morris. Този тип действие е известен като подкрепа, защото купувачите поддържат цената до нивото 45,50 долара.

Подобно на нивото на подкрепа е така нареченото ниво на съпротива – границата, при която продавачите овладяват контрола върху цената и я предпазват от по-продължително покачване.



От графиката е видно, че всеки път, когато цената приближи нивото от 51,50 долара, продавачите са повече от купувачите и възпрепятстват ценовия растеж.

Цената, при която се осъществява търговията, е тази, при която “биковете“ и “мечките” се споразумяват. Тя е израз на консенсус между техните очаквания.

Нивата на подкрепа свидетелстват, че преобладаващата част от пазарните участници вярват в растежа на цените, докато нивата на съпротива са израз на убедеността на борсовите играчи в спад на цените.

Обаче очакванията на инвеститорите се променят с времето. Когато това стане, техните действия търпят рязка промяна.

 

 

 

На горната графика се забелязва, че когато цените на Hasbro Inc. се покачват над нивото на съпротива, играчите на пазара действат доста решително и “пречупването” на това равнище е придружено със специфичното нарастване на търгуваните обеми.

Развитието на концепцията за нивата на подкрепа и съпротива се счита за най-забележимото усъвършенстване на учението за графиките, отразяващи движението на цените. На практика в този инструмент няма нищо мистериозно, а класическото учение за търсене и предлагане. Линията на предлагането показва количеството, което продавачите са в състояние да предложат на определена цена. Когато цените се повишат, броят на продавачите също нараства поради възможността да продават на по-висока цена.

Линията на търсенето показва броя ценни книжа, които купувачите са в състояние да закупят при дадено ценово равнище. Когато цените се повишават, броят на желаещите да извършат покупка намалява като ефект на растежа на цените.

Във всеки един момент при определена цена по графиката на търсенето и предлагането може да се определи броят на потенциалните купувачи и продавачи.

На следната графика се демонстрира как при цена 42,5 единици възможните купувачи ще бъдат 10, а продавачите 25. 

 Нивото на подкрепа се явява при цена, при която линията на предлагането пресече ординатата – 27,5. Цените не могат да паднат под това ниво, защото никой не би продавал при тези условия.

Нивото на съпротива се намира при цена 47,5, т.е. мястото, където линията на търсенето пресече ординатата. По-високи нива за цените са невъзможни от гледна точка желанието и възможностите на купувачите.

В условията на свободен пазар тези линии непрекъснато се променят. Преминаването на нивото на съпротива е сигнал за увеличено търсене, при което купувачите са способни да дадат по-високи цени. Реципрочен е случаят, когато бъде преминато нивото на подкрепа, т.е., когато линията на предлагането се измести надолу.

Основа на повечето инструменти на техническия анализ е концепцията за търсенето и предлагането. Графиките за цените ни дават великолепна представа за действието й.

Въпрос при анализирането на нивата на съпротива и подкрепа остава величината на предстоящата цена. След преминаване над нивото на съпротива например и двете страни на пазара се колебаят за валидността на новите цени и много от тях решават да продават. Това поражда феномена, известен като “разкаяние” на играчите (tradersremorse), при който цените се връщат на предишните си нива. Движението на цените по време на този феномен е много критично. Възможни са два варианта – или консенсус в очакванията, че новата цена е несигурна и тя ще се върне до първоначалните си нива, или втория вариант, при който инвеститорите приемат новата цена и тя продължава да се движи в същата посока.

Ако при гореспоменатия процес се стигне до решението, че цените са несигурни и те ще възстановят предишните си стойности, се образува така нареченият “бичи капан” (
bull trap) или “фалшив пробив” (false breakout).



Както се вижда от горната графика, цената преминава над нивото на съпротива от 67,50 единици, след което се връща отново, оставяйки “биковете” разочаровани.

Подобни последствия предизвиква и “мечият капан” (bear trap). При него цената преминава под нивото на подкрепа за достатъчно дълго време, за което “мечките” продават, след което цената се повишава до предишните си нива, а продавачите са извън пазара.

Както вече споменахме, другият възможен вариант е да се възприемат новите нива на цените. В този случай цените ще продължат да се движат в новата посока.

Когато нивото на съпротива е успешно преминато, същото това ниво става ниво на подкрепа. Това е така, защото купувачите, които не са успели да купят на старата цена, която е под нивото на съпротива, ще направят всичко възможно да купят всеки път, когато цената се върне до нива, близки до предишните стойности.

Подобно на този случай, когато цената премине под долния праг на нивото на подкрепа, то става ниво на съпротива и всеки път при положение, че цената се повиши до близки на предишните стойности, инвеститорите ще се опитват да ограничат загубите си като продават.

 

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още